Filet z indyka pieczony
Filet z indyka pieczony
Po pieczonej szynce i polędwiczkach przyszła pora na drób 🙂 Filet z indyka pieczony to wspaniały pomysł na mięso na obiad jak i jako wędlina do kanapek. Przepis na tego indyka jest bardzo prosty, a mięso z tego przepisu wychodzi przepyszne. Kruche, soczyste, o niepowtarzalnym smaku.
Składniki:
- filet z indyka o wadze ok. 1 kg
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka octu winnego
- 1 płaska łyżeczka papryki w proszku (słodkiej, ale jeśli lubicie – możecie dodać ostrą)
- sól
Filet z indyka włożyć do garnka, zalać zimna wodą z dodatkiem czubatej łyżki soli i odstawić na minimum godzinę.
Sos sojowy, miód, ocet winny, paprykę oraz ok. 1/2 łyżeczki soli umieścić w rondlu. Całą marynatę zagotować, ostudzić.
Mięso wyjąć z wody, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko ponakłuwać widelcem i zalać wystudzoną marynatą (można włożyć je już od razu do naczynia np. żaroodpornego, w jakim będziemy je piec). Marynatę wmasować w mięso. Indyka odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, w międzyczasie kilka razy przekręcać je, by marynata otoczyła je z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 180oC. Do naczynia z piersią z indyka wlać odrobinę wody na dno (do 0,5 cm) i całość (z przykrywką) wstawić do piekarnika.
Filet z indyka pieczony powinien być ok. 1 godziny 15 minut (czas uzależniony jest od wielkości mięsa). Podczas pieczenia kilka razy należy polewać mięso powstałym sosem, a ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia można zdjąć pokrywkę i zarumienić indyka.
Po upieczeniu indyka odstawić na kilka minut, aby soki w środku się uspokoiły i dopiero po kilku minutach pokroić go. Najłatwiej jest pokroić go dopiero, gdy wystygnie, wtedy mięso nie rozwala się tak, jak świeżo upieczone.
Filet z indyka pieczony świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, frytek i z ulubioną surówką.
Smacznego!