Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami – bułeczki drożdżowe z dżemem truskawkowym domowej roboty
Po prostu niebo w gębie! Drożdżówki z truskawkami to jest to, co za mną chodziło od początku sezonu truskawkowego! Gdybym je zrobiła po prostu z truskawkami nie byłyby tak pyszne, jak te, które zrobiłam, a zrobiłam je z domowej roboty dżemem truskawkowym!
Pracę nad drożdżówkami truskawkowymi można ponadto rozłożyć na 2 dni. Pierwszego dnia zrobić dżem truskawkowy i zagnieść ciasto, które wystarczy schować do lodówki na całą noc, a drugiego dnia ulepić drożdżówki i je upiec. Robiłam już podobne drożdżowe bułeczki cynamonowe – też takie ślimaczki.
Składniki na ok. 14 sztuk:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 240 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 10 g drożdży suchych
- szczypta soli
Mleko podgrzać razem z cukrem i masłem (nie gotować!). Gdy masło i cukier się roztopią, zdjąć z palnika i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z drożdżami i szczyptą soli.
Do ostudzonego mleka wbić 2 jajka, rozbełtać widelcem. Mieszankę wlać do miski z mąką i wszystko razem wyrabiać (dłońmi lub mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego) ok. 10 minut, aż ciasto będzie idealnie elastyczne (w razie potrzeby dosypać 2-3 łyżki mąki, nie więcej).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok. 1,5 godziny. Ciasto można też wstawić do lodówki na całą noc i następnego dnia upiec z niego drożdżówki z truskawkami. Należy je wtedy wyjąć z lodówki ok. 2 godzin wcześniej, by się nieco ogrzało.
Składniki na dżem truskawkowy:
- ok. 1/2 kg truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki cukru
Truskawki wymyć, odszypułkować i pokroić na niewielkie kawałki, wsypać do garnuszka, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Gotować ok. 40-50 minut, co chwilę mieszając. Dżem truskawkowy powinien dość mocno zgęstnieć (wyparuje z niego woda). Ostudzić.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, odjąć z niego nieco mniej niż 1/3, rozwałkować na wielkość blachy (moja ok. 30×20 cm) i wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostałą część ciasta rozwałkować na wymiar ok. 35×25 cm. Na placek wyłożyć wystudzony dżem truskawkowy (ok. 1,5 cm od brzegów) i zwinąć jak naleśnika wzdłuż dłuższego brzegu (w roladę).
Powstałą roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości ok. 2 cm i układać na wyłożonym wcześniej spodzie z ciasta drożdżowego (ślimaczkiem do góry) w niewielkich odstępach od siebie.
Drożdżówki z truskawkami przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 190oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25-30 minut.
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki wrzącej wody
Wodę wlać do cukru i brzegiem łyżki rozetrzeć, aby powstał lukier. Jeśli wyjdzie zbyt płynny – dosypać cukru pudru, jeśli za gęsty – dolać wody.
Lukrem polukrować ciepłe jeszcze drożdżówki z truskawkami.
Smacznego!