Curry z dyni i kurczaka
Curry z dyni i kurczaka
W sezonie jesienno-zimowym rozgrzewające curry z dyni i kurczaka jest idealnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Bardzo zdrowa, posiadająca wiele witamin dynia świetnie pasuje do kurczaka i przyprawy curry. Wybierając dynię zwróćcie uwagę przede wszystkim na skórkę – musi być jędrna i gładka, o pomarańczowym kolorze. Nadmiar dyni przechowywać należy w lodówce. Obok tego dania polecam kurczaka curry z warzywami. Do niego można również dodać dynię.
Danie to najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki:
- 250 g kurczaka
- 300 g dyni
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka curry
- 3/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki (ostrej, słodkiej, bądź mieszanej)
- 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić śmietaną)
- 2 łyżki oleju
- sok z cytryny (jeśli danie będzie zbyt słodkie)
- sól
- pieprz
Kurczaka wymyć, pokroić na kawałki (kostka o boku ok. 2 cm), obsypać curry, papryką, kurkumą, solą i pieprzem, zalać sosem sojowym i odstawić na około godzinę do lodówki.
Dynię obrać, usunąć ze środka pestki i pokroić ją w kostkę. Jeśli używanie dyni odmiany Hakkaido, skórki nie trzeba obierać.
Na głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim kurczaka (musi być zarumieniony z każdej strony), wyjąć go na talerzyk. Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju i chwilę podsmażyć na nim dynię. Zalać mlekiem kokosowym (lub 1/3 szklanki wody, jeśli nie używacie mleka kokosowego) i gotować do miękkości ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucić do dania kurczaka. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie sokiem z cytryny). Jeśli robicie danie ze śmietaną – dodać śmietanę.
Curry z dyni i kurczaka podawać z ugotowanym na sypko ryżem, można posypać świeżą kolendrą.
Smacznego!