Ciasto kajmakowe
Ciasto kajmakowe (bez pieczenia – z krakersami)
Ciasto, do którego niepotrzebny jest nawet piekarnik. Słone, kruche krakersy przełożone słodką masą kajmakową, delikatną śmietaną i samodzielnie zrobionym budyniem… Niebo w gębie!
Składniki:
- 1 i 1/2 paczki krakersów solonych
- 3 paczki herbatników
- 4 żółtka
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła roślinnego
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (toffi, masa kajmakowa)
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Krem budyniowy:
3 szklanki mleka, pół szklanki cukru i masło zagotować. Do gotującej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem: 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 4 żółtka. Mieszając gotować chwilę na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie masa budyniowa. Przestudzić.
Puszkę z masą (zamkniętą) włożyć do garnuszka z gorącą wodą tak, by cała była przykryta i gotować (min. 1,5-2 godziny), aby masa była płynna. Lekko wystudzić.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier puder, cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a gdy przestygnie i zacznie gęstnieć – zmiksować z masą śmietankową.
Na blaszce o wymiarach ok. 25×35 cm ułożyć herbatniki. Na to wyłożyć masę budyniową (ostudzoną). Następnie ułożyć krakersy, a na nie przestudzoną masę kajmakową. Na to znów krakersy, a na nie bitą śmietanę. Na koniec posypujemy wierzch startą gorzką czekoladą.
Ciasto powinno się robić dzień wcześniej, aby składniki dobrze stężały a krakersy lekko zmiękły.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!