Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią
Nikt z zaproszonych na to ciasto gości nie zgadł, że jest to ciasto z cukinią 🙂 Do tej pory chyba nie wiedzą, co jedli 😉
Ciasto czekoladowe z cukinią to bardzo fajny pomysł, aby przemycić nieco warzyw do słodyczy 😉 Tym bardziej, że cukinii w nim w ogóle nie czuć!
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki kakao (gorzkiego)
- 100 g masła
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 500 g cukinii
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.
Cukinię (może być ze skórką, bez pestek) zetrzeć na tarce o małych oczkach, odmierzyć 2 szklanki.
W jednej misce wymieszać ze sobą: przesianą mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia.
Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem na jasną masę, wlać olej cały czas miksując, a następnie po jednym jajku, po każdym miksować całość.
Do masy dodawać w trzech partiach na przemian: mieszankę mąki z kakao oraz maślankę, po dodaniu każdego krótko miksować mikserem na niewielkich obrotach. Na koniec dodać startą cukinię, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie do ciasta czekoladowego z cukinią można dodać posiekane orzechy włoskie.
Ciasto czekoladowe z cukinią przelać do tortownicy (moja o średnicy 24 cm) wyłożonej (sam spód) papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165-170oC (góra-dół) i piec ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe z cukinią po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub zrobić do niego polewę czekoladową.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Oba składniki pokrojone w kostkę umieścić w rondlu (lub w kąpieli wodnej) i na bardzo niewielkim ogniu powoli roztapiać. Od razu zdjąć z ognia, wystudzić, letnią polewą polać ciasto.
Smacznego!