Ciasteczka sezamowe

ciasteczka sezamoweCiasteczka sezamowe

Duże, chrupiące ciasteczka dla smakoszy sezamu i sezamek. Nie stracą swojej chrupkości nawet po kilku dniach zamkniętych w słoju.

Składniki na ok. 30-35 sztuk (w zależności od wielkości):sezam

  • 2/3 szklanki sezamu
  • pół kostki miękkiego masła
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Sezam uprażyć na suchej patelni. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cynamonem. Masło utrzeć z oboma cukrami. Dodać jajko, cały czas ucierając. Powoli wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać 3/4 sezamu, wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ostępach, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec ok. 13-16 minut do zarumienienia. Odczekać ok. 3 minut (gorące będą miękkie) i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Można przechowywać kilka dni w zamkniętym słoju.

ciastka z sezamem      ciastka z sezamem1

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi
Cynamonowe biscotti

Cynamonowe biscotti z orzechami włoskimi Biscotti, inaczej nazywane cantucci, to słodkie i twarde (jak sucharki) ciasteczka pochodzące z Toskanii. We...

Zamknij