Ciasteczka sezamowe
Ciasteczka sezamowe
Duże, chrupiące ciasteczka dla smakoszy sezamu i sezamek. Nie stracą swojej chrupkości nawet po kilku dniach zamkniętych w słoju.
Składniki na ok. 30-35 sztuk (w zależności od wielkości):
- 2/3 szklanki sezamu
- pół kostki miękkiego masła
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 i 1/4 szklanki maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sezam uprażyć na suchej patelni. Mąkę wymieszać z proszkiem, solą, cynamonem. Masło utrzeć z oboma cukrami. Dodać jajko, cały czas ucierając. Powoli wsypywać mąkę. Dokładnie wymieszać. Dodać 3/4 sezamu, wymieszać. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ostępach, lekko spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec ok. 13-16 minut do zarumienienia. Odczekać ok. 3 minut (gorące będą miękkie) i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Można przechowywać kilka dni w zamkniętym słoju.
Smacznego!