Chleb orkiszowy na maślance
Chleb orkiszowy na maślance
Prosty, ekspresowy, a zarazem genialny w smaku. Chleb orkiszowy na maślance robi się w kilka minut + czas na jego pieczenie. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i voila 🙂
Chleb orkiszowy na maślance z dodatkiem ulubionych ziaren jest ponadto zdrowy. Długo zachowuje świeżość (dzięki maślance). Pieczony bez dodatku drożdży jest zwarty, ale nie kruszy się podczas krojenia. Oprócz siemienia lnianego i sezamu, do chleba można wsypać pestki słonecznika, pestki dyni czy inne, ulubione ziarna.
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej
- 400 ml maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiać obie mąki i połączyć je z sodą, solą i ziarnami. Do suchych składników wlać maślankę i całość krótko wymieszać dłońmi. Uformować bochenek, naciąć go lekko nożem, posmarować wodą i obsypać ziarnami.
Można uformować klasyczny podłużny bochenek chleba lub okrągły, jaki prezentowałam przy irlandzkim chlebie na sodzie. Ten drugi pieczony w okrągłej tortownicy bardziej wyrośnie w górę, będzie wyższy, niż chleb pieczony bez blaszki (ten się nieco „rozleje” na boki”).
Chleb orkiszowy na maślance wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (góra-dół) i piec ok. 35 minut. Przestudzony wyjąć na kratkę i dostudzić. Przechowywać owinięty w lnianą ściereczkę.
Smacznego!