Cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem, serem ricotta i sosem beszamelowym
Jedno z moich ulubionych dań, zapiekanek makaronowych. Szpinak, nie tylko smaczny, ale i przede wszystkim zdrowy, w tym wydaniu posmakuje większości osób.
Jeśli nie chce się Wam nadziewać rurek szpinakiem, można pójść na łatwiznę i przyrządzić lasagne. Jednak gwarantuję, że taka wersja jest o wiele ciekawsza i równie smaczna.
Składniki na 4 porcje:
- 500-700 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym – w liściach)
- 200-300 g twarogu ricotta (można zastąpić serem feta)
- 3-5 łyżek śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- ok. 16 sztuk rurek cannelloni
- gałka muszkatołowa
- starty ser parmezan (można zastąpić startą mozzarellą)
- sól
- pieprz
Szpinak (świeży) dokładnie wymyć, odsączyć z nadmiaru wody. W rondlu z rozgrzaną oliwą poddusić chwilę czosnek (nie rumienić) po czym dodać liście szpinaku (mrożony od razu wrzucić do rondla). Dusić wszystko, aż ze szpinaku odparuje większość wody. Do szpinaku dodać śmietanę, aby powstał aksamitny sos, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec szpinak połączyć z pokruszonym serem.
Surowe rurki cannelloni nadziewać lekko ostygniętym farszem (można do tego użyć rękawa z dużą nasadką, lub pobawić się małą łyżeczką). Farsz nakładać lepiej z jednej strony, by w środku cannelloni nie powstały bąble powietrza.
Przygotować sos beszamelowy.
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką. Postanie zasmażka. Chwilę ją zarumienić, po czym dodać pierwszą szklankę mleka, cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Następnie wlać drugą szklankę mleka i mieszać, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić.
Część sosu beszamelowego wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie układać cannelloni ze szpinakiem zachowując między nimi nieduże odstępy (rosną podczas pieczenia). Pozostałym sosem polać resztę rurek.
Naczynie żaroodporne z cannelloni ze szpinakiem wstawić do nagrzanego do 180oC (termoobieg) – 200oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy makaron jest już al dente. Posypać danie startym serem, wstawić na kolejne 5 minut do roztopienia się sera.
Cannelloni ze szpinakiem podawać gorące wyjmując na talerze za pomocą łopatki.
W wersji dla kochających mięso – cannelloni z mięsem mielonym.
Smacznego!