Makaron ze szpinakiem

makaron ze szpinakiemMakaron ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym

Obiad, który się robi w mgnieniu oka. Najdłużej trwa ugotowanie makaronu 😉 Makaron jest przepyszny, sos kremowy, delikatny. Szpinak, czyli warzywo zdrowia, który dodany jest w liściach, wspaniale komponuje się z długim makaronem.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (np. tagliatelle, pappardelle, spaghetti lub penne)
  • 2 duże garście szpinaku (świeżego lub mrożonego ale w liściach)
  • 2 plastry sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki (można zastąpić gęstą śmietaną 18%)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

makaron ze szpinakiem i fetąMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić szpinak (świeży – wcześniej dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, mrożony – wrzucić od razu) i chwilę poddusić, dodając ząbek czosnku, aż do odparowania nadmiaru wody. Wlać śmietankę i przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser feta. Makaron odcedzić i dorzucić do szpinaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.

Makaron ze szpinakiem podawać gorący.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa kapuśniak
Kapuśniak

Kapuśniak Bomba witaminowa - kapusta kiszona. A zupa kapuśniak... tą jadł chyba każdy z Was ;) Dobry kapuśniak musi być...

Zamknij