Makaron z łososiem

makaron z łososiem i oliwkamiMakaron z łososiem i oliwkami w sosie śmietanowym

Pożywny i szybki obiad. Makaron z łososiem robi się ekspresowo, a smak jest nieziemski. Uwielbiam łososia i mogę jeść go w każdej wersji. W tej posmakował mi wyjątkowo. Jego delikatny smak świetnie pasuje do sosu śmietanowego i delikatnego makaronu, dobrze komponuje się z oliwkami.

Składniki na 2 porcje:

  • 180-200 g ulubionego makaronu (u mnie tagliatelle)
  • 80 g łososia wędzonego
  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • kilka gałązek koperku
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól
  • pieprzmakaron z łososiem

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Łososia wędzonego pokroić w cienkie paseczki i skropić go sokiem z cytryny. Oliwki poprzekrajać na pół, koperek drobno posiekać.

Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać śmietanę kremówkę, dodać pokrojone oliwki i wsypać 3/4 startego sera. Wymieszać wszystko aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodać pokrojonego łososia, chwilę wszystko podgrzać. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron z łososiem ułożyć na talerze i posypać startym parmezanem i posiekanym koperkiem.

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym można również zrobić używając świeżego łososia. Należałoby wtedy lekko go podsmażyć przed wymieszaniem makaronu z łososiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki

 Chłodnik z botwinki Mniej pracochłonny niż znany większości chłodnik litewski, a równie orzeźwiający w upalne dni. Chłodnik z botwinki to...

Zamknij