Makaron z łososiem
Makaron z łososiem i oliwkami w sosie śmietanowym
Pożywny i szybki obiad. Makaron z łososiem robi się ekspresowo, a smak jest nieziemski. Uwielbiam łososia i mogę jeść go w każdej wersji. W tej posmakował mi wyjątkowo. Jego delikatny smak świetnie pasuje do sosu śmietanowego i delikatnego makaronu, dobrze komponuje się z oliwkami.
Składniki na 2 porcje:
- 180-200 g ulubionego makaronu (u mnie tagliatelle)
- 80 g łososia wędzonego
- kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
- kilka gałązek koperku
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Łososia wędzonego pokroić w cienkie paseczki i skropić go sokiem z cytryny. Oliwki poprzekrajać na pół, koperek drobno posiekać.
Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Wlać śmietanę kremówkę, dodać pokrojone oliwki i wsypać 3/4 startego sera. Wymieszać wszystko aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec dodać pokrojonego łososia, chwilę wszystko podgrzać. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron z łososiem ułożyć na talerze i posypać startym parmezanem i posiekanym koperkiem.
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym można również zrobić używając świeżego łososia. Należałoby wtedy lekko go podsmażyć przed wymieszaniem makaronu z łososiem.
Smacznego!