Cannelloni z mięsem mielonym

cannelloni z mięsem mielonymCannelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym

Cannelloni z mięsem mielonym to danie, na punkcie którego mój mąż ma fioła! Uwielbia połączenie makaronu, mięsa, pomidorów i delikatnego sosu beszamelowego. Danie to nieco przypomina lasagne, jednak sposób wykonania jest odmienny. Wygląd również, ponieważ tutaj mięso jest lepiej wyczuwalne i zauważalne.

Składniki na 4-6 porcji:

  • ok. 16 sztuk rurek cannelloni
  • 500 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 cebuli
  • sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
  • pieprz

cannelloni z mięsemBułkę namoczyć w wodzie do jej zmięknięcia. Mięso mielone przełożyć do miski. Bułkę mocno odcisnąć z wody i dodać ją do mięsa. Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa. Wsypać przyprawy i wszystko razem dokładnie wyrobić dłońmi. Surowym, wyrobionym farszem nadziewać surowe, nie obgotowane rurki. Można do tego celu użyć woreczka do wyciskania z dużą nasadką lub pobawić się dłońmi lub małą łyżeczką. Farsz wkładać najlepiej z jednej strony, by nie powstały puste miejsca z powietrzem.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 3/4 kg pomidorów (można użyć z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oregano
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do wrzątku, po czym przełożyć do zimnej wody. Ściągnąć skórkę. Pokroić je w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Na rozgrzanej patelni (lub w rondlu) rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Nie doprowadzić do zarumienienia. Wrzucić pomidory i dusić do odparowania nadmiaru wody. Dodać posiekane zioła i przyprawić do smaku. Jeśli sos pomidorowy jest kwaśny, dodać szczyptę cukru. cannelloni z mięsem mielonym i beszamelem

Sos pomidory wlać do naczynia żaroodpornego (najlepiej prostokątnego) na dno. Na sosie pomidorowym układać rurki cannelloni z mięsem mielonym (pomiędzy rurkami zachować małe odstępy, gdyż rurki po ugotowaniu nieco urosną). Całość zalać sosem beszamelowym przygotowanym według wskazówek i w ilości podanej na stronie z sosem beszamelowym. Zamiast sosu beszamelowego można użyć samego sosu pomidorowego – wtedy część wylewamy na dno naczynia, a pozostałą ilością zalewamy cannelloni z góry. Proponuję wtedy użyć większej ilości pomidorów, by rurki były całkowicie oblane sosem.

Ponadto:

  • 2 garście startego sera (mozzarella lub ser żółty)
  • kilka listków świeżej bazylii

cannelloni z mięsem mielonym i pomidoramiNaczynie z cannelloni z mięsem mielonym wstawić do nagrzanego do 180oC (termoobieg) – 200oC (grzanie góra-dół) piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy makaron jest al dente i czy mięso zostało dopieczone (widelcem można spróbować kawałek). Całe danie posypać startym serem i zapiec jeszcze ok. 5 minut, by ser się rozpuścił.

Cannelloni z mięsem mielonym wykładać przy pomocy łapki oddzielając po kilka rurek od siebie. Podawać gorące przyozdobione bazylią.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
deser bezowy z bitą śmietaną i jagodami
Deser bezowy

Deser bezowy z owocami i bitą śmietaną Deser zasługuje na nazwę deseru pod chmurką :) Świeże owoce, chmurka z bitej...

Zamknij