Bucatini Cacio e Pepe
Bucatini Cacio e Pepe, czyli makaron z serem i pieprzem
W Rzymie była to pierwsza potrawa na mojej liście, której musiałam spróbować. Szczerze? Nie zawiodłam się! A wręcz przeciwnie – zakochałam w tym makaronie! Co więcej – tam zaserwowano mi ręcznie robiony makaron, który z każdym kęsem rozpływał się w moich ustach. Do tego oczywiście czerwone, wytrawne wino… Jedyne, co mogłabym wtedy powiedzieć, to: „chwilo trwaj!”.
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wersję domową. Zamiast makaronu bucatini (klasyczny włoski makaron z dziurką, długi i wąski), można dać makaron spaghetti, a jeszcze lepiej – zrobić cienki makaron samemu. Ja się jeszcze nie dorobiłam maszynki do makaronu, więc korzystam z zapasu tego, który przywiozłam z Italii 🙂
- 160-180 g makaronu
- 60 g sera pecorino
- 1-2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- odrobina dobrej oliwy z oliwek
W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. „Wkręcić” do niej makaron (nad garnkiem trzymając makaron pionowo w dłoniach skręcamy go i zrzucamy w dół). Ugotować al dente. Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzać oliwę z oliwek, wkręcić pieprz. Z gotującego się makaronu zabrać chochlę wody, resztę odlać. Makaron od razu przerzucić na patelnię, dodać do niego starty ser, wodę z gotowanego makaronu. Wszystko wymieszać, aby powstał delikatny sos, który pokryje makaron.
Podawać od razu, posypując szczyptą sera i pieprzu.
Smacznego!