Brownie

brownieKlasyczne brownie

Brownie to typowe amerykańskie ciasto. Jego nazwa pochodzi od koloru (brown = brązowy).

Ciasto brownie jest ciężkie, zdecydowanie inne od wszystkich innych ciast, niektórzy nazywają je „czekoladowym zakalcem”. Piecze się je bez dodatku proszku do pieczenia, niemal na samej gorzkiej czekoladzie, maśle, cukrze, z odrobiną mąki. Smak jest obłędny! Każdy kto kocha czekoladę (podejrzewam, że większość z Was) pokocha to ciasto!

Składniki:czekoladowe brownie

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 270 g cukru drobnego do wypieków
  • 135 g mąki
  • szczypta soli

Czekoladę połamać na kosteczki, masło posiekać. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej.Wystudzić. Jajka ubić z dodatkiem soli na gładką masę, dodając powoli cukier. Dodać przestudzoną masę czekoladową, zmiksować do połączenia się składników. Do masy dodać przesianą mąkę. Wymieszać.

Przelać do formy o wymiarach ok. 20×30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec (grzanie góra-dół) ok. 20-25 minut. Na brownie powinna się utworzyć czekoladowa „skorupka”, natomiast wnętrze powinno być nadal mokre.

Do brownie można dodać ok. 100 g posiekanych orzechów – brownie z orzechami np. włoskich (posypać je na górę przed pieczeniem). brownie z orzechamiMożna też dodać posiekaną na mniejsze kawałeczki czekoladę. Ja tym razem zrobiłam wersję klasyczną, bez dodatków.

Dla miłośników mlecznej czekolady: zamiast dawać 200 g czekolady gorzkiej, można ją zmieszać z czekoladą mleczną.

Brownie pokroić na kawałeczki.

Jeśli chcecie poszaleć, można zamiast tradycyjnego ciasta, zrobić wersję w papilotkach, a więc babeczki brownies.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto z suszonymi grzybami
Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami Robiłam już risotto ze świeżymi grzybami, gdy miałam wiaderko świeżo zerwanych z lasu grzybów, ale teraz,...

Zamknij