Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Idealnie kruche z zewnątrz, lekko mięciutkie w środku, z mocno wyczuwalnym masłem orzechowym, z drobinkami orzechów i kawałkami czekolady… czyż opis nie zachęca, by je robić i jeść? 🙂
Z poniższego przepisu wychodzi ok. 12-14 dość sporych ciasteczek. Można je zrobić od razu z podwójnej ilości składników, gdyż bardzo szybko znikają (u nas mimo schowania ich w puszce w kuchennej szafce) 😉
Składniki:
- 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzeszków)
- 100 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 175 g mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
- 1 jajko
- 50 g czekolady posiekanej (użyłam gorzkiej)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i masło orzechowe lekko roztopić i zmiksować przez kilka minut dodając cukier. Cukier powinien się nieco rozpuścić. Masę przestudzić, wbić jajko, zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować. Wsypać posiekaną na niewielkie kawałki czekoladę, wymieszać.
Dużą łyżką nabierać masę i układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczek nie spłaszczać, gdyż „rozleją” się nieco na boki podczas pieczenia.
Ciasteczka z masłem orzechowym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (góra-dół) i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu będą miękkie, ale gdy wystygną, stwardnieją nieco.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Smacznego!