Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to zupa, w której królują buraki. Do barszczu ukraińskiego dodaje się też fasolę, kapustę, włoszczyznę, pokrojone w kawałki mięso. Zupa jest treściwa, często zabielana śmietaną.
Fasolę najlepiej jest namoczyć dzień wcześniej.
Składniki:
- kawałek mięsa na zupę (u mnie 2 podudzia z kurczaka)
- ok. 200 g suchej fasoli (np. Piękny Jaś)
- 3-4 średnie buraki
- 2 ziemniaki
- 1 spora marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek kapusty białej
- kawałek pora
- 2-3 czubate łyżki śmietany 18% (można też dać śmietankę kremówkę)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 listki laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 suszone prawdziwki (opcjonalnie)
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Fasolę namoczyć dzień wcześniej w podwójnej ilości wody w stosunku do fasoli, a następnego dnia ugotować ją (ok. 2 godzin) do miękkości w tejże wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Buraki wyszorować, nie obierać. Owinąć folią aluminiową (każdy osobno) i upiec w piekarniku (ok. 200oC, ok. 1 godziny). Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać mięso, grzyby, posolić i gotować min. pół godziny do miękkości mięsa. W międzyczasie przygotować warzywa. Obrać, wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew, seler, pietruszkę częściowo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a częściowo pokroić w kostkę (wedle upodobań). Kapustę poszatkować, pora posiekać.
Do wywaru mięsnego dodać warzywa (oprócz buraków) a także ugotowaną fasolę z wywarem. Zagotować i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw. Mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy. Na koniec dodać starte buraczki, zmiażdżony ząbek czosnku, zagotować. Wlać zaprawioną 2 łyżkami barszczu śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku, zagotować. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, odstawić z ognia.
Barszcz ukraiński świetnie smakuje z drożdżowymi bułeczkami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!