Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem, serem feta i beszamelem
Aksamitne i delikatne danie, w roli głównej szpinak, czyli najgorsza potrawa dla dzieci. Dziś cieszy się wielkim powodzeniem i jest przyrządzany na wiele sposobów. Nie tylko z uwagi na swój smak ale i właściwości, a tych jest bardzo dużo. Przede wszystkim bogaty jest w magnez, więc u osób zestresowanych powinien on często gościć na stole. Po drugie zawiera dużo potasu, więc dla nadciśnieniowców jest w sam raz. Po trzecie – jest niskokaloryczny, więc dla osób na diecie powinien być w stałym jadłospisie. Po czwarte – żelazo, po piąte – kwas foliowy… Wymieniać tak można dalej, ale przejdźmy do gotowania…
Składniki na dwie dość spore porcje:
- 8 płatów makaronu lasagne
- 400 g szpinaku liściastego (świeży lub mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- 3 garście tartej mozzarelli (można połączyć z innym żółtym serem, np. cheddar)
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Szpinak wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (mrożony rozmrażamy według przepisu na opakowaniu). Dodać przeciśnięty czosnek. Dusić do odparowania nadmiaru wody. Przyprawić solą i pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawić. Fetę pokroić na kawałeczki.
Sos beszamelowy
To podstawa dobrego lasagne, czy to ze szpinakiem, czy np. lasagne z mięsem. Kremowy w smaku nadaje makaronowi delikatności. Nie jest trudny do zrobienia, ale trzeba uważać, by nie powstały grudki i cały czas go mieszać.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- pieprz (najlepiej biały)
- gałka muszkatołowa najlepiej świeżo otarta
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką do połączenia składników. Powoli wlewać mleko, cały czas mieszając. Zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Gotować ze 2-3 minuty do zgęstnienia.
Na dno naczynia (ja użyłam dwóch pojedynczych naczyń do lasagne o wielkości płatów makaronu: 12 x 19 x 4,5 cm) wlać część sosu beszamelowego (tak, by pokrył dno). Położyć na niego płat makaronu (suchego, bez wcześniejszego gotowania). Na makaron ułożyć warstwę szpinaku, na niego pokruszoną fetę, posypać częścią startego sera, polać sosem. Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników (3-4 pietra). Wierzch posypać tartą mozzarellą. Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 30-35 minut.
Lasagne ze szpinakiem podawać gorącą.
Smacznego!