Tort bezowy z malinami
Tort bezowy z malinami
Ahh… to było coś pysznego! Chrupiący tort bezowy z lekko kwaśnymi malinami i słodkim kremem zachwycił moich gości! Torcik jest prosty do przygotowania, a pracę nad nim najlepiej rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia przygotować blaty bezowe, a drugiego frużelinę malinową i krem i złożyć tort.
Na zdjęciu widać 2 blaty bezowe zrobione łącznie z 4 białek, poniżej w przepisie podaję składniki na nieco większy tort – 6 białek. Do jednego blatu bezowego dodałam kakao, dzięki temu dolna warstwa była biała, górna kakaowa. Możecie zrobić obie części białe lub kakaowe.
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie)
Na blaszce z piekarnika położyć papier do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy ok. 20-24 cm.
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać małymi partiami cukier, cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier w niej rozpuszczony, dodać sok z cytryny i mąkę, zmiksować.
Masę podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia (na jeden okrąg), do drugiej części dodać kakao, zmiksować i również wyłożyć na blaszkę do pieczenia na narysowany drugi okrąg.
Blaszkę z blatami bezowymi wstawić do nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem) piekarnika, po czym od razu zmniejszyć temperaturę do 120oC i piec ok. 2 godziny. Wystudzić.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać serek mascarpone i cukier, zmiksować razem.
Składniki na frużelinę malinową:
- 500 g malin
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Oczyszczone maliny umieścić w garnuszku, wymieszać z cukrem, zagotować.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w minimalnej ilości wody (1 łyżka) i wlać mieszankę na gorące, lekko już rozpadnięte maliny, wymieszać dokładnie, zagotować, zdjąć z palnika, wystudzić.
Złożenie tortu:
Tort należy złożyć przed samym podaniem.
Na jednym blacie (wybrać większy) wyłożyć krem (3/4) a na niego ostudzone maliny (3/4 całości). Przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostałą część kremu i malin.
Tort bezowy z malinami ozdobić listkami świeżej mięty, świeżymi malinami.
Podawać od razu. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Smacznego!