Sałatka z kalafiorem i jajkiem

Sałatka z kalafiorem i jajkiemSałatka z kalafiorem i jajkiem

Iście letnie smaki! Sałatka z kalafiorem i jajkiem, z dodatkiem ogórka gruntowego, kukurydzy konserwowej i z pysznym sosem czosnkowym na pewno Wam posmakuje.

Sałatka bardzo przyjemnie chrupie z każdym kęsem. Świetnie nada się na lunch do pracy, na piknik, czy jako dodatek do grilla. Sosem czosnkowym można ją polać przed podaniem lub wymieszać razem ze wszystkimi składnikami.

Składniki:

  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 3-4 jajka
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

W garnku zagotować wodę, posolić. Kalafior wymyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 4 minut (w zależności od tego, jak miękki kalafior lubicie, jednak proponuję gotować go dość krótko, by był al dente), odcedzić, ostudzić.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.

Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę.

Kukurydzę opłukać pod bieżąca wodą.

Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski i wymieszać ze sobą.Sałatka z kalafiora i jajek

Składniki na dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 plastry sera feta
  • sól
  • pieprz

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Ser feta drobno posiekać, po czym rozetrzeć widelcem z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, doprawiając sos do smaku.

Sałatkę połączyć z dressingiem i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa z dynią i soczewicą
Zupa z dynią i soczewicą

Zupa z dynią i soczewicą Prosta i bardzo zdrowa zupa z dynią i soczewicą. Bogata w wiele witamin, gęsta, sycąca....

Zamknij