Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Sałatka z kalafiorem i jajkiem
Iście letnie smaki! Sałatka z kalafiorem i jajkiem, z dodatkiem ogórka gruntowego, kukurydzy konserwowej i z pysznym sosem czosnkowym na pewno Wam posmakuje.
Sałatka bardzo przyjemnie chrupie z każdym kęsem. Świetnie nada się na lunch do pracy, na piknik, czy jako dodatek do grilla. Sosem czosnkowym można ją polać przed podaniem lub wymieszać razem ze wszystkimi składnikami.
Składniki:
- 1/2 niedużego kalafiora
- 3-4 jajka
- 2-3 ogórki gruntowe
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
W garnku zagotować wodę, posolić. Kalafior wymyć, podzielić na różyczki, wrzucić na wrzątek i gotować ok. 4 minut (w zależności od tego, jak miękki kalafior lubicie, jednak proponuję gotować go dość krótko, by był al dente), odcedzić, ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę.
Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę opłukać pod bieżąca wodą.
Wszystkie składniki sałatki wrzucić do miski i wymieszać ze sobą.
Składniki na dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 plastry sera feta
- sól
- pieprz
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Ser feta drobno posiekać, po czym rozetrzeć widelcem z majonezem i jogurtem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, doprawiając sos do smaku.
Sałatkę połączyć z dressingiem i schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!