Sałatka z bobem i tuńczykiem
Sałatka z bobem i tuńczykiem
Pyszna, zdrowa, kolorowa sałatka z bobem i tuńczykiem w roli głównej. Idealna w sezonie letnim, gdy mamy przepyszny bób dostępny na straganach. Wybierajmy te świeże ziarna, najlepiej nie pakowane w folię, przez którą bób „dusi” się.
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 4-6 garści ulubionej sałaty (u mnie rzymska i rukola)
- 1 szklanka bobu
- kilka czarnych oliwek
- cebula dymka
- 2 łyżki pestek słonecznika (lub orzeszków piniowych)
Bób dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, po czym zalać go świeżą zimną wodą (musi jej być ponad dwukrotnie więcej niż bobu) z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Zagotować i gotować do miękkości. Młody bób będzie gotowy już po ok. 10-15 minutach, stary potrzebuje więcej czasu. Mniej więcej w połowie gotowania wsypać łyżeczkę soli. Gotować na dość wysokim ogniu. Po ugotowaniu bób ostudzić i obrać z łupinek.
Sałatę dokładnie wymyć, ułożyć na głębokich talerzach. Na nią położyć podzielonego na cząstki tuńczyka, obrany bób, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną dymkę.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż się zrumieni, posypać nim sałatkę.
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 płaska łyżeczka płynnego miodu (lub 3/4 cukru trzcinowego)
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki umieścić w np. małym słoiczku, zakręcić go i dokładnie wstrząsnąć, aby dressing miał jednolitą konsystencję.
Dressingiem polać sałatkę, podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem lub grzankami.
Smacznego!