Krem z białych warzyw

Krem z białych warzywKrem z białych warzyw

Przepyszna i bardzo zdrowa zupa krem z białych warzyw. Do jej przygotowania użyłam młodych warzyw: seler, pietruszkę i ziemniaki. Polecam ją robić zwłaszcza latem, z młodych, świeżych warzyw.

Składniki:

  • 1 nieduży młody seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 szalotki
  • bulion warzywny lub woda
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprzZupa krem z białych warzyw

Warzywa obrać, wymyć i pokroić w kostkę.

W garnku podgrzać oliwę z oliwek i poddusić na niej posiekany czosnek i szalotkę. Wrzucić wszystkie warzywa i całość chwilę przesmażyć, mieszając. Warzywa zalać gorącym bulionem (wlać go tylko tyle, aby płyn zakrył warzywa). Zupę gotować ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa zmiksować na gładki krem dodając szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Opcjonalnie można wlać śmietankę kremówkę (ok. 100 ml), dzięki czemu krem będzie delikatniejszy.

Krem z białych warzyw podawać z grzankami, plastrem chrupiącego, zarumienionego boczku lub szynki albo z ulubionymi pestkami (np. dyni, słonecznika). Ja zrobiłam pełnoziarniste grzanki pieczone z rozmarynem i czosnkiem i do tego podpieczone kawałki dobrej szynki.

Składniki na grzanki:

  • 2-3 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (może być smakowa)
  • kawałek gałązki rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku

Chleb pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek oraz kostki chleba i listki rozmarynu. Wszystko razem smażyć, aż grzanki będą chrupiące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Cukinia z kaszą jaglaną
Cukinia z kaszą jaglaną

Cukinia z kaszą jaglaną Po zeszłorocznej fascynacji cukinią z mięsem mielonym, którą robiłam dość często, bo tak zachwyciła smakiem mojego...

Zamknij