Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami i kiełbaską
Bardzo smaczna i zdrowa zupa. Kapusta to bogactwo witamin C i A, a także wapnia i magnezu. Kapusta podobno ożywia umysł i daje poczucie radości 🙂
Kapuśniak z młodej kapusty to idealna zupa na wiosenne dni 🙂 Tym razem dodałam kawałek kiełbaski, ale można ją też ugotować na kawałku mięsa (np. drobiowego) lub całkowicie bezmięsną.
- 2 małe kiełbaski
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości młode ziemniaki
- 1 nieduży batat (opcjonalnie)
- mały kawałek selera
- kawałek pora
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 3-4 świeże pomidory lub 200 ml passaty pomidorowej)
- 1/2 pęczka koperku
- liść laurowy
- 1/3 łyżeczki kminku mielonego
- 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
W garnku zagotować wodę.
Kiełbasę pokroić w niewielką kosteczkę, wrzucić na wrzątek. Opcjonalnie można wrzucić kiełbaski w całości.
Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora posiekać. Warzywa wrzucić do zupy, dodać też liść laurowy, zagotować, zmniejszyć grzanie pod garnkiem i gotować ok. 5 minut.
Kapustę pozbawić zewnętrznych brzydkich liści, wyciąć głąba, przekroić na ćwiartki i poszatkować. Dodać do zupy i gotować wszystko kolejnych 10-15 minut.
Do kapuśniaku z młodej kapusty dodać pomidory (świeże sparzyć, zdjąć skórę i pokroić w kostkę, passatę i przecież dodać bezpośrednio do zupy) i przyprawy, gotować kolejnych 5 minut. Na koniec wrzucić posiekany drobno koperek.
Kapuśniak z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego!