Ciasto marchewkowe z miodem
Ciasto marchewkowe z miodem, daktylami i orzechami
Ciasto marchewkowe z miodem, z lekką nutą pomarańczy i imbiru, z dodatkiem chrupiących orzechów i słodkich daktyli to deser idealny na leniwe popołudnia 🙂
Składniki:
- 2 niewielkie marchewki
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 250 g maki pszennej (można zmieszać z pełnoziarnistą)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- garść posiekanych orzechów włoskich
- ok. 10 szt daktyli
W garnku roztopić masło z miodem, dodać do nich skórkę startą z pomarańczy i starty kawałek świeżego imbiru. Wsypać cukier i wszystko zmiksować. Wlać mleko, wbić jajka, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową. Suche składniki wsypać do garnka z pozostałymi składnikami i wszystko krótko zmiksować, jedynie do połączenia się składników.
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wsypać do pozostałych składników, wymieszać. Dodać posiekane orzechy i daktyle, wymieszać.
Ciasto marchewkowe z miodem przelać do formy (moja o wymiarach ok. 25×15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół). Ciasto marchewkowe piec ok. 40 minut. Wystudzić najlepiej na kratce.
Ciasto marchewkowe z miodem przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub zrobić do niego polewę, jaką prezentowałam przy cieście marchewkowym.
Smacznego!