Ciasto marchewkowe z miodem

Ciasto marchewkowe z miodemCiasto marchewkowe z miodem, daktylami i orzechami

Ciasto marchewkowe z miodem, z lekką nutą pomarańczy i imbiru, z dodatkiem chrupiących orzechów i słodkich daktyli to deser idealny na leniwe popołudnia 🙂Ciasto marchewkowe z miodem, daktylami i orzechami

Składniki:

  • 2 niewielkie marchewki
  • 100 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 250 g maki pszennej (można zmieszać z pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 10 szt daktyli

W garnku roztopić masło z miodem, dodać do nich skórkę startą z pomarańczy i starty kawałek świeżego imbiru. Wsypać cukier i wszystko zmiksować. Wlać mleko, wbić jajka, zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.

W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową. Suche składniki wsypać do garnka z pozostałymi składnikami i wszystko krótko zmiksować, jedynie do połączenia się składników.

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wsypać do pozostałych składników, wymieszać. Dodać posiekane orzechy i daktyle, wymieszać.

Ciasto marchewkowe z miodem przelać do formy (moja o wymiarach ok. 25×15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (góra-dół). Ciasto marchewkowe piec ok. 40 minut. Wystudzić najlepiej na kratce.

Ciasto marchewkowe z miodem przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub zrobić do niego polewę, jaką prezentowałam przy cieście marchewkowym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kopytka z serem
Kopytka z serem

Kopytka z serem Przedstawiałam Wam już przepis na tradycyjne kopytka, na pierogi leniwe, a teraz przyszła pora na pomieszanie tych...

Zamknij