Kuskus z rukolą i łososiem

Kuskus z rukolą i łososiemKuskus z rukolą i łososiem pieczonym

Danie, które może być podane na ciepło – jako obiad, lub na zimno – jako sałatka. W wersji na zimno śmiało można przygotować sałatkę wcześniej i zabrać np. na lunch do pracy.

Dla mnie kuskus z rukolą i łososiem pieczonym lepiej smakuje w wersji na ciepło, z ciepłym łososiem i letnią jeszcze kaszą kuskus.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 200 g fileta z łososia
  • 3 garście rukoli
  • ok. 1 szklanki bulionu (np. z kostki rosołowej)
  • 2 plastry sera feta
  • garść pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz (może być cytrynowy)Kuskus z łososiem i rukolą

Łososia wymyć, osuszyć, wyjąć z niego ewentualne ości. Posmarować go oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Położyć skórą na patelni i smażyć kilka minut, następnie przerzucić na drugą stronę na 2-3 minuty. Zdjąć z niego skórę i ponownie przerzucić na stronę od skóry na kilka chwil.

Kaszę wsypać do miski i zalać ją wrzącym bulionem ok. 0,5 cm ponad jej powierzchnię.

Rukolę wymyć, osuszyć.

Ser feta pokroić w kostkę.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.

Na talerzach ułożyć rukolę, na nią wysypać kaszę kuskus, lekko przemieszać oba składniki. Na to ułożyć lekko rozdrobnionego pieczonego łososia i kawałki sera feta. Całość posypać prażonym słonecznikiem.

Kuskus z rukolą i łososiem skropić oliwą z oliwek lub tłuszczem, jaki pozostał ze smażenia łososia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa kapuśniak
Kapuśniak

Kapuśniak Bomba witaminowa - kapusta kiszona. A zupa kapuśniak... tą jadł chyba każdy z Was ;) Dobry kapuśniak musi być...

Zamknij