Kuskus z rukolą i łososiem
Kuskus z rukolą i łososiem pieczonym
Danie, które może być podane na ciepło – jako obiad, lub na zimno – jako sałatka. W wersji na zimno śmiało można przygotować sałatkę wcześniej i zabrać np. na lunch do pracy.
Dla mnie kuskus z rukolą i łososiem pieczonym lepiej smakuje w wersji na ciepło, z ciepłym łososiem i letnią jeszcze kaszą kuskus.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 200 g fileta z łososia
- 3 garście rukoli
- ok. 1 szklanki bulionu (np. z kostki rosołowej)
- 2 plastry sera feta
- garść pestek słonecznika
- sól
- pieprz (może być cytrynowy)
Łososia wymyć, osuszyć, wyjąć z niego ewentualne ości. Posmarować go oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Położyć skórą na patelni i smażyć kilka minut, następnie przerzucić na drugą stronę na 2-3 minuty. Zdjąć z niego skórę i ponownie przerzucić na stronę od skóry na kilka chwil.
Kaszę wsypać do miski i zalać ją wrzącym bulionem ok. 0,5 cm ponad jej powierzchnię.
Rukolę wymyć, osuszyć.
Ser feta pokroić w kostkę.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni do zarumienienia.
Na talerzach ułożyć rukolę, na nią wysypać kaszę kuskus, lekko przemieszać oba składniki. Na to ułożyć lekko rozdrobnionego pieczonego łososia i kawałki sera feta. Całość posypać prażonym słonecznikiem.
Kuskus z rukolą i łososiem skropić oliwą z oliwek lub tłuszczem, jaki pozostał ze smażenia łososia.
Smacznego!