Łosoś z jarmużem
Łosoś z jarmużem w papilotach
Szybki do przygotowania i bardzo smaczny łosoś z jarmużem zapiekany w papilotach. Nieco inny smak dzięki dodatkowi imbiru sprawia, że danie nabiera nieco orientalnego wyrazu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo soczysty (nie można go tylko za długo trzymać w piecu).
Łosoś z jarmużem w papilotach to również danie dość wykwintne, bardzo ładnie się prezentuje, można więc przygotować je na uroczystości (każdemu wręczyć małą paczuszkę z ciekawą zawartością).
Składniki na 2 porcje:
- ok. 350 g filetu z łososia
- 2 spore garście posiekanego jarmużu (2 spore liście)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie można zamienić na oliwę z oliwek)
Łososia wymyć, odciąć od skóry, wyjąć ewentualne ości, dobrze wysuszyć i przekroić na 2 części.
Jarmuż oderwać od twardych łodyżek, posiekać, dobrze wymyć i osuszyć. Skropić mieszanką: 1 łyżeczki soku z limonki, 1 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczki oliwy z oliwek.
W miseczce połączyć ze sobą: posiekany koperek, starty imbir, 1 łyżeczkę soku z limonki, pozostały sos sojowy, olej sezamowy. Marynatą polać łososia i odstawić na ok. pół godziny.
Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej i 2 kawałki papieru do pieczenia. Papier położyć na folię aluminiową, a na papier wyłożyć po kawałku łososia, na niego wysypać jarmuż. Wszystko zawinąć papierem, a następnie szczelnie folią aluminiową. Pakunki położyć na blaszce do pieczenia z piekarnika.
Łososia z jarmużem w papilotach wstawić do nagrzanego do 190oC piekarnika i piec ok. 20 minut.
Łososia z jarmużem w papilotach podawać z kaszą jaglaną lub kuskus. Ja dodatkowo podałam go obok czerwonej kapusty.
Smacznego!