Krem z ciecierzycy i pomidorów

Krem z ciecierzycy i pomidorówKrem z ciecierzycy i pomidorów

Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów to zdrowe danie. Cieciorka ma bardzo dużo białka. Świetnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu i ciśnienia krwi.

Krem z ciecierzycy świetnie rozgrzewa zwłaszcza jesienią i zimą. Latem możemy się pokusić o świeże pomidory, dzięki czemu zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Składniki:

  • 150-200 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 łyżeczki kminku w proszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (można dodać świeżą kolendrę)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Suchą ciecierzycę dzień wcześniej dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać świeżą zimną wodą i moczyć minimum 12 godzin (wody powinno być trzy razy tyle, co ciecierzycy).

Następnego dnia ciecierzycę ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła przez około 1-1,5 godziny.

W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek, a także kminek. Po chwili wlać pomidory z puszki i dodać ugotowaną ciecierzycę (zostawiając opcjonalnie kilka ziaren do dekoracji) wraz z wodą (lub tą z puszki wraz z zalewą), w której się gotowała. Całość gotować ok. 10 minut.

Po tym czasie zupę zmiksować na gładki krem, dodając przyprawy do smaku.

Do kremu z ciecierzycy i pomidorów dodać zieloną pietruszkę. Podawać np. z chrupiącą bagietką, grzankami, posypaną zieleniną. Można skropić oliwą sezamową, nadaje zupie ciekawego aromatu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku (z kiełbasą) Fasolka po bretońsku to bardzo popularne danie kuchni polskiej. Zawiera gotowaną fasolę w sosie pomidorowym...

Zamknij