Pęczak z burakami i szpinakiem

Pęczak z burakami i szpinakiemPęczak z burakami i szpinakiem

Tak bardzo smakowało mi pęczotto z burakami, że postanowiłam lekko zmodyfikować przepis dodając szpinak. Pęczak z burakami i szpinakiem to danie obłędne, a przy tym niezwykle zdrowe. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad czy na ciepłą kolację.Pęczak z burakami

Pęczak z burakami i szpinakiem to ponadto danie bardzo szybkie do przygotowania (o ile mamy wcześniej upieczonego lub ugotowanego buraka, ale te można już nawet gotowe kupić w sklepie w zamknięciu hermetycznym).

Gdy mamy dostęp do młodych, świeżych buraczków, to danie nabiera znacznie lepszego smaku!

Składniki na 2 porcje:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 ugotowany lub upieczony burak
  • 3 spore garście szpinaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą. W dużym garnku zagotować 1 i 1/4 szklanki wody, lekko soląc ją. Na wrzątek wrzucić pęczak i gotować, aż płyn niemal w całości odparuje. Opcjonalnie do gotującej się kaszy można dodać ulubione zioła (np. rozmaryn).

Buraka (wcześniej upieczonego) pokroić w niewielką kostkę.

Szpinak dokładnie wypłukać, oderwać zbyt twarde jego końcówki.

Gdy z kaszy odparuje większość wody (całość powinna być jeszcze lekko płynna), wrzucić do niej pokrojonego buraka oraz liście szpinaku, całość wymieszać. Dodać nieco pieprzu i soli oraz sok z cytryny. Wymieszać, i gdy tylko liście szpinaku zwiędną, danie przełożyć na talerze.

Całość można posypać startym parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tarta z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami Delikatne, kruche, maślane ciasto, słodko-kwaśne jabłka z nutą cynamonu... To jest to! Zwłaszcza wczesną jesienią, gdy mamy...

Zamknij