Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowaZupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa Milki” – czyli zupa dyniowa mojej sąsiadki 🙂 Ostatnio przyniosła mi zrobioną przez siebie zupę dyniową na spróbowanie. Oszalałam z zachwytu i od razu pobiegłam po przepis.

Zupa dyniowa z tego przepisu bije wszystkie inne, jakie do tej pory robiłam i jadłam na głowę! Zupa jest mocno wyrazista, pikantna, nieco „tajska”, „orientalna” w smaku. Dynia z mlekiem kokosowym to strzał w dziesiątkę!

Milka – wielkie dzięki za ten przepis, od dziś to moja ulubiona zupa dyniowa 😉

PS. nieco zmodyfikowałam ilość użytych przypraw 😉

Jeśli nie pasują Wam orientalne klimaty, zapraszam do wypróbowania kremu z dyni z szafranem.

Składniki:Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

  • 1 dynia średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duża łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz (można użyć pieprz cayenne lub chilli, jeśli lubicie ostrzejsze zupy)

Krem z dyni z mlekiem kokosowymZupę dyniową można zrobić na dwa sposoby.

Pierwszy wymaga użycia więcej siły, gdyż dynię trzeba obrać, co stanowi czasem nie lada wysiłek 😉

Drugi sposób, według mnie nieco lepszy, to najpierw upiec dynię, a później obraną dodać do ugotowanych warzyw.

Ale od początku:

Przygotować warzywa: cebulę obrać i posiekać, ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.

W dużym garnku roztopić masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę. Po chwili dodać marchew i ziemniaki (oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię, jeśli korzystacie z pierwszego sposobu). Wszystkie warzywa krótko przesmażyć, po czym zalać wodą (ok. 1-1,5 litra). Całość gotować do miękkości warzyw (ok. 15 minut). Na koniec gotowania (dodać dynię pokrojoną w kostkę, jeśli była wcześniej pieczona – jeśli korzystacie z drugiego sposobu) wsypać przyprawy, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość dokładnie zblendować na gładki krem. Zupa dyniowa powinna być dość gęsta, aksamitna, wyrazista w smaku.

Zupę dyniową podawać gorącą z grzankami – najlepiej zrobionymi samodzielnie z pełnoziarnistego pieczywa (podsmażyć pokrojone w kostkę pieczywo na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną ulubionej smakowej oliwy i masła; na patelnię można też wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, które uwolnią swój aromat).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z kaszy jaglanej i buraków
Sałatka z kaszą jaglaną i burakami

Sałatka z kaszą jaglaną i burakami Zdrowa i bardzo smaczna sałatka z kaszą jaglaną i burakami, z dodatkiem chrupiącej rukoli...

Zamknij