Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
„Zupa dyniowa Milki” – czyli zupa dyniowa mojej sąsiadki 🙂 Ostatnio przyniosła mi zrobioną przez siebie zupę dyniową na spróbowanie. Oszalałam z zachwytu i od razu pobiegłam po przepis.
Zupa dyniowa z tego przepisu bije wszystkie inne, jakie do tej pory robiłam i jadłam na głowę! Zupa jest mocno wyrazista, pikantna, nieco „tajska”, „orientalna” w smaku. Dynia z mlekiem kokosowym to strzał w dziesiątkę!
Milka – wielkie dzięki za ten przepis, od dziś to moja ulubiona zupa dyniowa 😉
PS. nieco zmodyfikowałam ilość użytych przypraw 😉
Jeśli nie pasują Wam orientalne klimaty, zapraszam do wypróbowania kremu z dyni z szafranem.
- 1 dynia średniej wielkości
- 2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 2 ziemniaki średniej wielkości
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duża łyżka masła
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz (można użyć pieprz cayenne lub chilli, jeśli lubicie ostrzejsze zupy)
Zupę dyniową można zrobić na dwa sposoby.
Pierwszy wymaga użycia więcej siły, gdyż dynię trzeba obrać, co stanowi czasem nie lada wysiłek 😉
Drugi sposób, według mnie nieco lepszy, to najpierw upiec dynię, a później obraną dodać do ugotowanych warzyw.
Ale od początku:
Przygotować warzywa: cebulę obrać i posiekać, ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku roztopić masło i poddusić na nim posiekaną cebulkę. Po chwili dodać marchew i ziemniaki (oraz obraną i pokrojoną w kostkę dynię, jeśli korzystacie z pierwszego sposobu). Wszystkie warzywa krótko przesmażyć, po czym zalać wodą (ok. 1-1,5 litra). Całość gotować do miękkości warzyw (ok. 15 minut). Na koniec gotowania (dodać dynię pokrojoną w kostkę, jeśli była wcześniej pieczona – jeśli korzystacie z drugiego sposobu) wsypać przyprawy, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość dokładnie zblendować na gładki krem. Zupa dyniowa powinna być dość gęsta, aksamitna, wyrazista w smaku.
Zupę dyniową podawać gorącą z grzankami – najlepiej zrobionymi samodzielnie z pełnoziarnistego pieczywa (podsmażyć pokrojone w kostkę pieczywo na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną ulubionej smakowej oliwy i masła; na patelnię można też wrzucić rozgniecione ząbki czosnku, które uwolnią swój aromat).
Smacznego!