Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Ekspresowa, zdrowa, pyszna sałatka ze szpinakiem i truskawkami, z dodatkiem awokado. Same zdrowe i smaczne składniki. Świetnie wyważony smak: słona feta, słodkie truskawki, delikatne, maślane awokado i wyrazisty szpinak. Całość polana sezamowym dressingiem.
Sałatkę polecam każdemu z uwagi na jej bogactwo witamin, jakie zawarte są w poszczególnych składnikach.
Składniki:
- 3 garście świeżego szpinaku
- 1 garść innej ulubionej sałaty (u mnie rzymska, ale może być też roszponka, lodowa lub masłowa)
- 1/2 dojrzałego awokado
- ok. 10 sztuk truskawek
- 2 łyżki sezamu
- 2 plastry sera feta
Pestki sezamu uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Sezam należy mieszać, aby się nie przypalił.
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde łodyżki, dobrze osuszyć i ułożyć na talerzach.
Awokado wyjąć ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do szpinaku.
Truskawki pozbawić szypułek, wymyć, osuszyć i pokroić na połówki, dodać do sałatki.
Ser feta pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.
Sałatkę ze szpinakiem i truskawkami posypać sezamem i polać dressingiem.
Składniki na dressing:
- 3 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać (np. wlać do małego słoiczka, zamknąć go i mocno potrząsać). Dressingiem polać sałatkę ze szpinakiem i truskawkami.
Smacznego!