Domowy budyń malinowy

Domowy budyń malinowyDomowy budyń malinowy

Po tradycyjnym budyniu waniliowym i budyniu czekoladowym przyszła pora na eksperymenty 🙂 Czas na budynie owocowe! Pierwszy owocowy budyń to domowy budyń malinowy! Maliny świetnie się nadają do budyniu! Mogą być to owoce świeże lub mrożone, więc budyń możemy robić cały rok, gdyż dostęp do owoców mamy cały czas.

Najważniejsze jednak jest to, że domowy budyń malinowy nie zawiera żadnej chemii i to, że nie robi się wodnisty, gdy ostygnie, jak to jest z budyniami z torebki.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek cukru
  • 150 g malin (mrożonych lub świeżych)

Maliny umieścić w rondelku z dodatkiem łyżki cukru. Podgrzewać, aż się rozpadną. Lekko ostudzić i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.

W garnku umieścić 250 ml mleka, masło i cukier, podgrzać, aby cukier się rozpuścił. Zagotować.

Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę i zmiksować. Całość wlać na gotujące się mleko z cukrem i masłem i szybko i dokładnie mieszać, aby nie powstały grudki. Niemal od razu po tym wlać również przetarte maliny. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać, zagotować.

Domowy budyń malinowy przelać do pucharków, podawać gorący ozdobiony kilkoma malinami i np. listkiem mięty.

Budyń ten można przygotować również z innymi owocami, np. jagodami, truskawkami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tort kajmakowy
Tort kajmakowy

Tort kajmakowy na orzechowym biszkopcie Tort kajmakowy: orzechowe blaty biszkoptu, nasączone kawą i likierem, przełożone masą śmietanowo-kajmakową i do tego...

Zamknij