Sałatka z awokado i buraków
Sałatka z awokado i buraków
Kolejny pomysł na wykorzystanie buraków i awokado – sałatka z awokado i buraków.
Buraki to warzywo, które uwielbiam. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze pyszne i pasujące zarówno do zup, jak i do sałatek. Zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Awokado natomiast to bomba witaminowa, jednak dość kaloryczna bomba Jego plusy natomiast przewyższają nad kaloriami, więc nie ma się co zastanawiać i trzeba je jeść!
Sałatkę z awokado i buraków należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, a bynajmniej owoc awokado dopiero wtedy obieramy i dodajemy do sałatki, aby nie ściemniało.
- 2 garście rukoli
- 2 garście innej ulubionej sałaty (roszponka, lodowa, rzymska)
- 1 dojrzałe awokado
- 2 nieduże buraki
- garść pestek dyni (lub orzeszków pinii)
- plaster sera feta (opcjonalnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
Buraki upiec. Każdy owinąć folią aluminiową (bez obierania) i piec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez ok. 1 godzinę. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Pokroić je w kostkę i od razu skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało).
Sałatę wymyć i osączyć z wody, ułożyć na talerze. Na sałacie ułożyć pokrojone w kostkę buraki i awokado, pokruszony ser feta, pestki dyni. Całość skropić dressingiem.
Składniki na dressing:
- 1 łyżka miodu płynnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
- sól
Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą połączyć. Dressingiem polać sałatkę z awokado i buraków. Sałatkę podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!