Śledzie w sosie chrzanowym
Śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami
Śledzie… te uwielbiam! Świetnie komponują się z wieloma innymi produktami. Tym razem zaszalałam i przygotowałam śledzie w sosie chrzanowym z rodzynkami i jabłkiem. Wyszły boskie i szybko zniknęły ze stołu. Słodkie rodzynki świetnie niwelują nieco ostry smak chrzanu i słony smak śledzia, a także kwaskowy smak jabłka. Wszystko świetnie współgra ze sobą.
- 5 filetów śledziowych a’la Matias
- 3/4 szklanki rodzynek
- 1 jabłko kwaśne
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- pieprz
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć je ok. 1-2 godzin. Następnie osuszyć je i pokroić w paski grubości ok. 1-2 cm.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub mleku, po kilku minutach odcedzić.
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Przygotować sos chrzanowy: połączyć ze sobą majonez, jogurt naturalny i chrzan (kto woli ostrzejsze – można dać więcej chrzanu), doprawić do smaku pieprzem (soli lepiej nie dawać, gdyż śledzie puszczą sól). W wersji mniej kalorycznej można użyć samego jogurtu lub połączyć go ze śmietaną.
Śledzie połączyć z rodzynkami oraz z jabłkiem. Całość zalać sosem chrzanowym i wymieszać. Śledzie w sosie chrzanowym odstawić na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”.
Smacznego!