Makaron z pesto z buraków
Makaron z pesto z buraków pieczonych
Buraki są tak zdrowe, że przygotowuję je dość często w różnych formach. Ostatnio znudziły mnie zupy i surówki i chciałam przygotować z nich drugie danie. Makaron z pesto z buraków pieczonych to wspaniały pomysł na niecodzienny obiad, aromatyczny i przepyszny w smaku.
Domowe pesto z pieczonych buraków jest po prostu boskie! Proponuję podwoić ilość składników z przepisu poniżej i przygotować od razu nieco więcej pesto z buraków. Można bowiem przechowywać je do kilku dni w słoiczku w lodówce. Pesto z pieczonych buraków świetnie nadaje się też na przystawkę na imprezach, np. ułożone na krakersach z dodatkiem koziego sera i ulubionych świeżych ziół (tymianek, natka pietruszki).
Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu (np. tagliatelle, spaghetti)
- 1 burak
- 1 łyżka orzeszków pinii (można je zastąpić ziarnami słonecznika lub orzechami włoskimi; ja tym razem dałam właśnie oba te produkty)
- 2 łyżki startego sera parmezan lub grana padano
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Buraki wyszorować, nie obierać, osuszyć i każdy osobno owinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce z piekarnika i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godzinę (do miękkości, czas uzależniony jest od wielkości buraków) w temperaturze ok. 200oC. Ostudzić, wyjąć z folii, obrać i pokroić je w kostkę.
Orzeszki pinii (słonecznik, orzechy) uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.
Buraki wrzucić do malaksera dodając do nich pozostałe składniki pesto. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Jeśli pesto z pieczonych buraków będzie za gęste, dodać nieco więcej oliwy z oliwek. Pesto powinno być gładkie, aksamitne.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Nie płukać go w zimnej wodzie, a odcedzić i od razu połączyć go z pesto, lekko podgrzewając, dokładnie wymieszać, by pesto pokryło makaron.
Makaron z pesto z buraków przełożyć na talerze, posypać świeżo startym serem, podawać gorące.
Smacznego!