Makaron z pesto z buraków

makaron z pesto z buraków pieczonychMakaron z pesto z buraków pieczonych

Buraki są tak zdrowe, że przygotowuję je dość często w różnych formach. Ostatnio znudziły mnie zupy i surówki i chciałam przygotować z nich drugie danie. Makaron z pesto z buraków pieczonych to wspaniały pomysł na niecodzienny obiad, aromatyczny i przepyszny w smaku.

Domowe pesto z pieczonych buraków jest po prostu boskie! Proponuję podwoić ilość składników z przepisu poniżej i przygotować od razu nieco więcej pesto z buraków. Można bowiem przechowywać je do kilku dni w słoiczku w lodówce. Pesto z pieczonych buraków świetnie nadaje się też na przystawkę na imprezach, np. ułożone na krakersach z dodatkiem koziego sera i ulubionych świeżych ziół (tymianek, natka pietruszki).

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (np. tagliatelle, spaghetti)
  • 1 burak
  • 1 łyżka orzeszków pinii (można je zastąpić ziarnami słonecznika lub orzechami włoskimi; ja tym razem dałam właśnie oba te produkty)
  • 2 łyżki startego sera parmezan lub grana padano
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Buraki wyszorować, nie obierać, osuszyć i każdy osobno owinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce z piekarnika i wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godzinę (do miękkości, czas uzależniony jest od wielkości buraków) w temperaturze ok. 200oC. Ostudzić, wyjąć z folii, obrać i pokroić je w kostkę.

pesto z burakówOrzeszki pinii (słonecznik, orzechy) uprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia.

Buraki wrzucić do malaksera dodając do nich pozostałe składniki pesto. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Jeśli pesto z pieczonych buraków będzie za gęste, dodać nieco więcej oliwy z oliwek. Pesto powinno być gładkie, aksamitne.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Nie płukać go w zimnej wodzie, a odcedzić i od razu połączyć go z pesto, lekko podgrzewając, dokładnie wymieszać, by pesto pokryło makaron.

Makaron z pesto z buraków przełożyć na talerze, posypać świeżo startym serem, podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zebra
Zebra

Zebra Ciasto zebra jest znane większości z Was :) Wcześniej go nie robiłam, aby umieścić przepis na blogu, gdyż nie...

Zamknij