Makaron z sosem bolońskim

makaron z sosem bolońskimMakaron z sosem bolońskim

Sos boloński (bolognese) pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. We Włoszech robiono go już w średniowieczu. Tradycyjny sos boloński zawiera (oprócz mięsa i pomidorów) warzywa (marchew, seler). Ja nieco odbiegłam od tradycji i te tym razem pominęłam.

W Polsce przyjęło się jadać spaghetti bolognese, jednak w Italii podaje się inny makaron z sosem bolońskim, a mianowicie tagliatelle lub pappardelle. Makaron ten jest większy i z łatwością utrzyma ciężki sos (w przeciwieństwie do spaghetti). Gdy tylko wypróbowałam tą wersję, nie robię już spaghetti po bolońsku, a inny (tagliatelle lub pappardelle) makaron z sosem bolońskim.makaron z sosem bolognese

Gotowy sos boloński świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego proponuję od razu zrobić większą jego ilość i zamrozić w pojemnikach, by później mieć obiad na wyciągnięcie ręki (sos też świetnie pasuje do lasagne lub do risotto po bolońsku) 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 180 g makaronu (tagliatelle lub pappardelle)
  • 200 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej
  • tymianek, oregano, bazylia
  • garść startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

Na patelnię wlać olej i poddusić na nim posiekaną drobno cebulkę oraz przeciśnięty czosnek (nie rumienić), po czym dodać mięso mielone. Jeśli dodajecie warzywa, należy je drobno pokroić i dodać do cebulki i czosnku, a dopiero później dodać mięso. Widelcem rozdrobnić grudki, podsmażyć, po czym zalać winem i dusić, aż mięso będzie miękkie (im dłużej, tym lepiej). Gdy płyn odparuje, dodać do mięsa koncentrat pomidorowy wymieszany z niewielką ilością wody (można go zamienić lub wymieszać z pomidorami z puszki) oraz mleko. Całość dusić kilkanaście minut do odparowania nadmiaru płynu. Sos boloński przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i bez przelewania go zimną wodą ułożyć na talerzu i polać sosem bolońskim.

Makaron z sosem bolońskim posypać świeżo startym parmezanem.

W wersji wegetariańskiej polecam makaron z pomidorami i parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Jagodzianki
Jagodzianki

Sezon jagodowy w pełni! - Czas na jagodzianki! Nie wyobrażam sobie początku lata bez spaceru do lasu i zbierania jagód...

Zamknij