Pieczeń rzymska

pieczeń rzymska z jajkiemPieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to pieczeń z mięsa mielonego, często nazywana jest klopsem. Pieczeń rzymską można podawać na obiad krojąc grube plastry np. z ulubionym sosem, ale po pieczeń rzymskawystygnięciu świetnie nadaje się też do kanapek.

Pieczeń rzymska jest bardzo przyjemna w robieniu. Jest dużo łatwiejsza niż np. kotlety mielone, gdyż pieczemy ją w piekarniku w całości, a nie smażymy na oleju każdego kotleta pojedynczo. Do środka pieczeni rzymskiej można włożyć ugotowane na twardo jajka, można też dodać ulubione przyprawy (paprykę w proszku, tymianek, natkę pietruszki), lub np. paprykę, suszone grzyby (namoczone wcześniej) bądź pieczarki.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego (np. z łopatki)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej (lub namoczona kajzerka)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (lub więcej, jeśli lubicie ostre pieczenie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej
  • 3 ugotowane na twardo jajka (opcjonalnie)
  • kilka plastrów boczku wędzonego (opcjonalnie)

mięso na pieczeń rzymskąMięso mielone przełożyć do sporej miski, wbić do niego jajko, dodać bułkę tartą i wszystkie przyprawy. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić na nim posiekaną bardzo drobno cebulkę oraz przeciśnięty czosnek (czosnek dodać dopiero, gdy cebula zacznie się rumienić). Całość wlać do mięsa mielonego (bez studzenia). Mięso mielone bardzo dokładnie wymieszać dłońmi, aby masa była jednolita, gładka.pieczeń z jajkiem

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary ok. 15 x 9 cm). Mięso mielone przełożyć do foremki. Jeśli robicie pieczeń rzymską z jajkiem – jajka włożyć mniej więcej po środku całej masy (wzdłuż formy) i przykryć pozostałym mięsem mielonym. Wierzch pieczeni rzymskiej wyrównać. Opcjonalnie można przykryć ją cienkimi plastrami boczku wędzonego.

Pieczeń rzymską wstawić do nagrzanego do 180-190oC (góra-dół) piekarnika i piec ok. 60 minut. Po wyjęciu odczekać ok. 5 minut, by soki w środku się „uspokoiły” i dopiero kroić. pieczeń na kanapki

Wystudzoną pieczeń rzymską można kroić w cienkie plastry na kanapki – smakuje rewelacyjnie!

Smacznego!

Przeczytaj inne:
żurek z białą kiełbasą
Żurek

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Żurek to jedna z moich ulubionych zup! Żurek jest odpowiednio kwaskowy, aromatyczny i szybki...

Zamknij