Krem z pieczarek
Krem z pieczarek
Nie przepadam za zupą pieczarkową z uwagi na gotowane, nieco mdłe w smaku pieczarki, za to bardzo smakuje mi krem z pieczarek. Zupa krem z pieczarek z tego przepisu jest pyszna i na pewno będę ją robić częściej.
Krem z pieczarek to świetna gorąca przystawka, która zaspokoi pierwszy głód i rozgrzeje w chłodniejsze dni. Ja lubię pieczarki w pikantnej wersji, więc do zupy kremu z pieczarek dodaję sporo świeżo zmielonego pieprzu.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2-3 ziemniaki
- 1/2 cebuli lub kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- mały kawałek selera (opcjonalnie)
- mały kawałek pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Pieczarki obrać, wymyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki oraz pietruszkę i seler obrać, wymyć, pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę (nie za dużo, na razie ok. 1/2-3/4 litra) i wrzucić ziemniaki, seler i pietruszkę.
Na głębokiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie posiekaną cebulę, zgnieciony czosnek, a po chwili, gdy się lekko zaczną rumienić – pieczarki. Całość dusić do czasu, aż odparuje nadmiar wody i pieczarki zaczną się rumienić.
Pieczarki wrzucić do garnka z pozostałymi warzywami, zagotować i gotować ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Dodać również przyprawy.
Całość zblendować (wcześniej proponuję nieco ostudzić zupę, by nie stępić ostrzy blendera) na gładki krem. Jeśli krem z pieczarek będzie zbyt gęsty, dolać nieco wody lub bulionu.
Zupę krem z pieczarek podawać z kleksem śmietany i natką pietruszki. Można do niej podać również chrupiące grzanki lub groszek ptysiowy.
Smacznego!