Jogurtowy sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodamiJogurtowy sernik na zimno z jagodami

Ten deser, sernik na zimno z jagodami, nie powinien się nazywać sernikiem, gdyż nie zawiera sera 🙂 Jest to raczej jogurtowy deser z jagodami. Nazwa jest jednak nie istotna, gdyż jego smak jest obłędny! Do tego deseru świetnie nadają się świeże jak i mrożone jagody. Co więcej, można go zrobić również z innymi owocami, np. borówkami, malinami, jednak smak leśnych jagód jak dla mnie to bomba smakowa!

Jogurtowy sernik na zimno z jagodami to deser, który robi się ekspresowo! Jest idealny na letnie popołudnia, zarówno do jedzenia jak i do robienia 🙂Jogurtowy sernik na zimno z jagodami

Składniki:

  • 800 g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 szklanka cukru pudru (ewentualnie nieco mniej)
  • 3 łyżki żelatyny w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 szklanki jagód (mogą być świeże lub mrożone)

Jogurt naturalny powinien być ocieplony do temperatury pokojowej. Wymieszać go z cukrem pudrem (można krótko mikserem, aby nie powstały grudki).

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, po czym roztopić ją podgrzewając (nie gotować!). Połączyć ją z jogurtem, ale aby nie było grudek, najlepiej najpierw dodać do żelatyny kilka łyżek jogurtu, wymieszać i dopiero przelać całość do jogurtu.

Schłodzoną dobrze śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do jogurtu, wymieszać. Do tężejącej masy jogurtowej dodać owoce, wymieszać.

Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć (spód) papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przelać tężejącą masę jogurtową z owocami, wyrównać wierzch, wstawić do lodówki.

Składniki na polewę:

  • 150 g serka śmietankowego (może być to również twaróg z wiaderka lub serek mascarpone)
  • 1/4 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru pudru

Jagody zblendować z dodatkiem serka i cukru pudru. Masą posmarować wierzch sernika na zimno z jagodami.

Całość przechowywać w lodówce.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
muffinki z jabłkami i cynamonem
Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami i cynamonem Pyszne, wilgotne, idealnie słodkie, najsmaczniejsze w porze jesienno-zimowej i wczesną wiosną, gdy mamy dostęp do...

Zamknij