Marchewka na gęsto

marchewka na gęsto na ciepłoMarchewka na gęsto

Pamiętacie ten smak z dzieciństwa? Ja TAK! Uwielbiałam i uwielbiam nadal marchewkę na gęsto! Był to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu na ciepło, zaraz obok buraczków zasmażanych.

Moja mama robiła marchewkę na gęsto na skrzydełkach z kurczaka. Ja prezentuję Wam szybszą wersję, bezmięsną.marchewka na gęsto

Marchewka na gęsto jest wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, gdzie mamy ziemniaki i jakieś mięso. Gotowana marchewka jest bardzo zdrowa i smaczna.

Składniki:

  • 1 kg marchwii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

marchewka na obiadMarchewkę obrać, wymyć i pokroić w kostkę (o boku do 1 cm). Wsypać ją do garnka i wlać nieco wody (ok. 1/2 szklanki). Dodać sól, cukier i pieprz, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 minut do miękkości (chyba, że wolicie bardziej miękką – wtedy należy gotować chwilę dłużej).

Pod koniec dodać masło.

Do osobnej szklanki wlać nieco wody i wymieszać ją dokładnie z mąką, tak aby nie było grudek. Mąkę z wodą wlać do garnka z marchewką na gęsto (można przez małe sitko, by nie było grudek), zagotować i po ok. 2 minutach marchewka na gęsto jest gotowa do jedzenia. Zamiast zaklepki z mąki można dodać nieco słodkiej śmietanki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tagliatelle z rukolą i pomidorami suszonymi
Tagliatelle z rukolą i pomidorami

Tagliatelle z rukolą i pomidorami suszonymi Połączenie idealne! Delikatny makaron, wyrazista rukola i lekko słone pomidory z zalewy, to wszystko...

Zamknij