Surówka z surowych buraków

surówka z surowych burakówSurówka z surowych buraków

Do tej pory zawsze jadłam buraki przetworzone (ugotowane lub upieczone). A to w barszczu, zupie buraczkowej, a to w buraczkach zasmażanych, czy w surówce z buraków gotowanych. Buraki jednak najzdrowsze są nieprzetworzone, czyli surowe. Zrobiłam więc surówkę z surowych buraków, która okazała się tak pyszna, że nie mogłam jej przestać jeść 🙂

Buraki, zwłaszcza surowe, wzmacniają układ krwionośny zapobiegając anemii, wzmacniają układ odpornościowy, więc przy wzmożonej szansie na zachorowanie na grypę czy zwykły kaszel są niezastąpione. Poza tym dodają nam dużo energii, której nie zyskamy dzięki zjedzeniu np. czekolady – dla sportowców to najlepszy produkt, bo pomaga też zwalczyć zakwasy 😉 !

Surówka z surowych buraków smakowicie chrupie z każdym kęsem, co sprawia, że jest tak wyśmienita.

Składniki:surówka z buraków surowych

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 1 marchew
  • 1 nieduże jabłko
  • 1/2 czerwonej cebuli

Buraki i marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i również zetrzeć na tej tarce. Cebulę bardzo drobno posiekać.

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i połączyć z surówką. Całość wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
kandyzowana skórka pomarańczowa
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczy Uważam, że samodzielnie wykonana kandyzowana skórka pomarańczy jest najlepsza. I szczerze przyznam, że długo zwlekałam ze zrobieniem...

Zamknij