Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Śledzie i ziemniaki idealnie do siebie pasują. Śledziem można nadziewać ziemniaki, śledzie można jeść z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, można też zrobić sałatkę śledziową z ziemniakami, czyli wszystko ze sobą połączyć.
Ta sałatka śledziowa z ziemniakami ogromnie mi posmakowała. Długo nie mogłam się przekonać do surowych śledzi, jednak gdy zaczęłam robić sałatki, pokochałam smak śledzi w nich.
Z poniższego przepisu wychodzi nieduża salaterka. Dla większej gromady gości, proponuję podwoić ilość składników.
- 350 g ziemniaków (nieobranych)
- 200 g filetów śledziowych a’la Matjas
- 2 spore ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- pieprz
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie. Moczyć je ok. 1,5 godziny (w zależności od tego, jak bardzo są słone; można kawałeczek spróbować). Wodę można wymienić podczas tego czasu na świeżą.
Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować je (w mundurkach, bez obierania) w mocno osolonej wodzie. Wystudzić, po czym zdjąć z nich skórę i pokroić je w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
Odsączone z wody filety śledziowe pokroić w paseczki (ok. 1 cm) i dodać do ziemniaków.
Cebulę drobno posiekać. Ogórka pokroić w kostkę (ok. 1 cm).
Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać ze sobą delikatnie.
Majonez, śmietanę, musztardę i pieprz wymieszać i dodać do sałatki śledziowej z ziemniakami. Całość dokładnie, ale dość delikatnie (aby z ziemniaków nie zrobiła się papka), wymieszać.
Sałatkę śledziową z ziemniakami wstawić do lodówki, aby smaki przeszły sobą, na ok. 2-3 godziny przed spożyciem. Przechowywać ją w lodówce i spożyć w ciągu kilku następnych dni.
Smacznego!