Tortilla z tuńczykiem
Tortilla z tuńczykiem i awokado
Tortilla z tuńczykiem to danie, które można zjeść na obiad lub sporządzić je jako przystawkę. Można rulony zwinąć nieco ciaśniej i pokroić je w mniejsze kawałki, lub podawać w całości. Ja przygotowałam tortillę z tuńczykiem sobie na obiad.
Tortilla z tuńczykiem to bardzo szybkie danie (o ile nie przyrządzacie placków tortilli samodzielnie, bo tu nieco więcej czasu potrzeba) i bardzo zdrowe. Najwięcej witamin i minerałów znajdziemy w tuńczyku oraz awokado.
- placki tortilli
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- kilka liści ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
- świeży ogórek
- awokado
- czerwona cebula (opcjonalnie)
- oliwki czarne
- kapary
- kilka łyżek majonezu lub serka śmietankowego
- świeżo zmielony pieprz
Ogórka wymyć, obrać i pokroić na długie, cienkie paski. Awokado wymyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub paski. Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć z wody.
Każdy placek tortilli posmarować cienko ulubionym serkiem śmietankowym (może być smakowy) lub po prostu cienką warstwą majonezu. Na to ułożyć kilka liści sałaty. Na sałacie układać w dowolnej kolejności: ogórka, awokado, kawałki tuńczyka, oliwki, cebulę i kapary. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, można odrobinę posolić, jeśli będziemy podawać tortille z tuńczykiem od razu (w przeciwnym razie, ogórek może puścić wodę i danie nie będzie smaczne).
Tortille z tuńczykiem zwijać w dowolny sposób. Można z nich zrobić roladki lub zagiąć najpierw dół, a następnie boki do środka, owijając dół np. folią aluminiową – jak na zdjęciu.
Smacznego!