Risotto z kurczakiem i pomidorami
Risotto z kurczakiem i pomidorami
Jak dla mnie – nigdy dość risotto! Uwielbiam risotto pod każdą postacią, dlatego coraz częściej i coraz chętniej je modyfikuję i kombinuję w kuchni odkrywając nowe smaki. Tym razem zrobiłam risotto z kurczakiem i pomidorami, gdyż został mi kawałek odmrożonej piersi z kurczaka.
Risotto z kurczakiem i pomidorami to nie tylko smaczne danie obiadowe, ale też i dość lekkie, gdyż ryż jest lekkostrawny i nie zalega długo w żołądku.
Składniki na 2 porcje:
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 1 pierś z kurczaka
- 5 pomidorów (można zastąpić pomidorami z puszki)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 700 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki startego sera parmezan
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać. W głębokim rondlu roztopić masło i wrzucić cebulę oraz przeciśnięty czosnek, nie rumienić, ale chwilę poddusić. Dodać suchy ryż, wymieszać, aby został pokryty cebulą i masłem, po czym wlać wino. Zagotować aż do odparowania wina, po czym wlać chochlę bulionu. Gotować na niezbyt wielkim ogniu. Kolejną chochlę bulionu wlać dopiero, gdy poprzedni płyn wyparuje niemal w całości. Ryż należy jednak cały niemal czas mieszać.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć kurczaka, aby miał lekko złocisty kolor.
Po ok. 10-12 minutach gotowania ryżu, dorzucić do niego kurczaka i całość gotować razem. Pod koniec (po ok. 17 minutach), gdy zużyjemy cały bulion, wlać pomidory z puszki (świeże wcześniej sparzyć, zdjąć z nich skórę i pokroić w kostkę), dodać przyprawy do smaku, chwilę jeszcze poddusić, po czym zdjąć z ognia, dodać 3/4 sera parmezan, wymieszać i od razu nakładać na talerze (głębokie).
Risotto z kurczakiem i pomidorami powinno być lekko płynne, ryż musi być twardawy w środku (al dente).
Talerze udekorować świeżymi ziołami (np. bazylią), posypać pozostałym parmezanem, podawać od razu.
Smacznego!