Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara czyli makaron z boczkiem w kremowym sosie śmietanowym
Spaghetti carbonara to mój ulubiony makaron, na równi z makaronem cacio e pepe. Uwielbiam połączenie słonego boczku z sosem śmietanowym i sporą ilością sera parmezan. Sos carbonara jest wspaniały! Słony, aksamitny, delikatny…
- 200 g makaronu spaghetti
- 100-120 g boczku wędzonego (w kawałku) niezbyt tłustego
- 2 jajka (a najlepiej 1 jajko i 1 żółtko)
- 150 ml śmietanki kremówki
- ok. 1/2 szklanki startego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- bazylia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie boczek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelnię (najlepiej spora, głęboka lub np. wok) wlać oliwę, rozgrzać. Wrzucić na nią pokrojony boczek wędzony, podsmażyć do zarumienienia, dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
W małej miseczce roztrzepać jajko z żółtkiem, dodać śmietankę kremówkę, świeżo starty pieprz oraz ponad połowę startego sera parmezan (lub podobnego intensywnego w smaku). Wszystko razem wymieszać. Wyjąć makaron z wody (nie odlewać, wystarczy go wyjąć i przerzucić na patelnię, zostawiając wodę z gotowania makaronu-nie wylewać jej), wrzucić do boczku i całość razem wymieszać do połączenia się makaronu z boczkiem. Wlać sos śmietanowo-serowy, podgrzewać. Sos zacznie się powoli zagęszczać. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Sos carbonara powinien być aksamitny, ale nie powinien sklejać makaronu, powinien był dość płynny.
Spaghetti carbonara przełożyć do głębokich talerzy i posypać pozostałą częścią startego parmezanu oraz posiekaną świeżą bazylią.
Makaron spaghetti carbonara podawać gorący, od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!