Bucatini Cacio e Pepe

bucatini Cacio e PepeBucatini Cacio e Pepe, czyli makaron z serem i pieprzem

W Rzymie była to pierwsza potrawa na mojej liście, której musiałam spróbować. Szczerze? Nie zawiodłam się! A wręcz przeciwnie – zakochałam w tym makaronie! Co więcej – tam zaserwowano mi ręcznie robiony makaron, który z każdym kęsem rozpływał się w moich ustach. Do tego oczywiście czerwone, wytrawne wino… Jedyne, co mogłabym wtedy powiedzieć, to: „chwilo trwaj!”.

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować wersję domową. Zamiast makaronu bucatini (klasyczny włoski makaron z dziurką, długi i wąski), można dać makaron spaghetti, a jeszcze lepiej – zrobić cienki makaron samemu. Ja się jeszcze nie dorobiłam maszynki do makaronu, więc korzystam z zapasu tego, który przywiozłam z Italii 🙂

Składniki na 2 porcje:ser i pieprz

  • 160-180 g makaronu
  • 60 g sera pecorino
  • 1-2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • odrobina dobrej oliwy z oliwek

W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić. „Wkręcić” do niej makaron (nad garnkiem trzymając makaron pionowo w dłoniach skręcamy go i zrzucamy w dół). Ugotować al dente. Na dużej patelni (lub w garnku) rozgrzać oliwę z oliwek, wkręcić pieprz. Z gotującego się makaronu zabrać chochlę wody, resztę odlać. Makaron od razu przerzucić na patelnię, dodać do niego starty ser, wodę z gotowanego makaronu. Wszystko wymieszać, aby powstał delikatny sos, który pokryje makaron.

Podawać od razu, posypując szczyptą sera i pieprzu.

makaron z serem i pieprzem

Smacznego!

Przeczytaj inne:
składniki na zakwas na żurek
Zakwas na żurek

Zakwas na żurek Aby wielkanocny żur był tylko z naturalnych i zdrowych składników, proponuję Wam wypróbować przepis na zakwas na...

Zamknij