Papryka z kuskusem
Papryka z kuskusem faszerowana
Faszerowana papryka z kuskusem to pomysł na szybkie i lekkie danie. Może być przekąską na lunch, kolację, czy nawet lekkim daniem obiadowym. Papryka z kuskusem jest prosta do przygotowania, a do farszu możecie dodać swoje ulubione dodatki.
- 2 papryki
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu (lub wody)
- 6 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- kilka czarnych oliwek (opcjonalnie)
- 2 łyżki orzeszków pinii (opcjonalnie)
- garść natki pietruszki
- sól
- pieprz
Kaszę kuskus wsypać do miski i zalać ją szklanką gorącego bulionu lub gorącą wodą (tą posolić). Odstawić do napęcznienia.
Papryki przeciąć na pół (można wzdłuż, można odciąć górę), wydrążyć z nich gniazda nasienne i dokładnie je wymyć.
Orzeszki pinii podprażyć chwilę na suchej patelni, dodać do kuskus. Wymyte pomidorki pokroić w ćwiartki, oliwki w krążki, natkę pietruszki posiekać. Wszystko dodać do kaszy kuskus, przyprawić do smaku i wymieszać.
Papryki nadziać farszem z kaszy kuskus a na górze poukładać pokrojone kawałki fety. Wszystkie ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem (dno).
Papryki z kuskusem wstawić do nagrzanego do ok. 180oC piekarnika (można z funkcją grilla) i piec ok. 20 minut, aż feta się lekko rozpuści, a kuskus będzie gorący. Opcjonalnie można dodać na górę plaster sera mozzarella.
Faszerowane papryki z kuskusem podawać gorące.
Smacznego!