Strudel jabłkowy

strudel jabłkowy z sosem waniliowymStrudel jabłkowy – Apfelstrudel

Będąc zimą w Austrii i szusując na stokach, w przerwie na odpoczynek i rozprostowanie nart często zamawiam do kawy strudel jabłkowy. Według mnie Austriacy są mistrzami w jego robieniu. Poniżej mój przepis, który choć trochę potrafi odzwierciedlić to istne cudo.

Strudel jabłkowy nie jest skomplikowany do wykonania, najtrudniej jest chyba go dobrze rozwałkować, a następnie dobrze zwinąć z ogromną ilością farszu jabłkowego. Ale im więcej farszu – tym lepszy strudel jabłkowy 🙂

Składniki:strudel jabłkowy najlepszy

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 3-4 łyżki wody

W misce wymieszać przesianą mąkę z pozostałymi składnikami. Energicznie należy wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować kulę, owinąć ją folią i przykryć ciepłą miską.

Składniki na farsz jabłkowy:

  • 1 kg dość kwaśnych jabłek
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g drobnego cukru
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta cynamonu
  • sok z połowy cytryny

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na małe kawałki – plastry. Dodać do nich namoczone wcześniej w rumie rodzynki (można dodać razem z rumem) i posiekane orzechy. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Ponadto:

  • bułka tarta
  • 4 łyżki roztopionego masła

Wyjąć ciasto z folii i rozwałkować je na płóciennej ściereczce (podsypując mąką, jeśli będzie się przyklejało) lub na blacie (ważne, by nie przyklejało się do spodu). Ciasto powinno być prostokątne i bardzo cienkie. Posmarować je roztopionym masłem, posypać bułką tartą (zostawiając wolne brzegi ok. 3 cm) i wyłożyć na to farsz polewając pozostałym roztopionym masłem.

ciasto na strudel   strudel z jabłkami

Za pomocą ściereczki trzeba zwinąć strudel w rulon i dokleić brzegi. Strudel jabłkowy przenieść delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Piec w 180ºC ok. 35-40 minut do zezłocenia.

strudel   jabłkowy strudel

Podawać ciepły posypany cukrem pudrem lub z sosem waniliowym albo gałką waniliowych lodów. Można do niego zrobić również budyń waniliowy i każdy kawałek kłaść na łyżce ciepłego jeszcze budyniu waniliowego.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Focaccia z rozmarynem i solą morską
Focaccia z rozmarynem i solą morską

Focaccia z rozmarynem i solą morską Focaccia to drożdżowe ciasto pochodzące z Włoch, podawana zazwyczaj przed posiłkiem głównym z dodatkiem...

Zamknij