Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy – Apfelstrudel
Będąc zimą w Austrii i szusując na stokach, w przerwie na odpoczynek i rozprostowanie nart często zamawiam do kawy strudel jabłkowy. Według mnie Austriacy są mistrzami w jego robieniu. Poniżej mój przepis, który choć trochę potrafi odzwierciedlić to istne cudo.
Strudel jabłkowy nie jest skomplikowany do wykonania, najtrudniej jest chyba go dobrze rozwałkować, a następnie dobrze zwinąć z ogromną ilością farszu jabłkowego. Ale im więcej farszu – tym lepszy strudel jabłkowy 🙂
- 300 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka drobnego cukru
- 50 g miękkiego masła
- 3-4 łyżki wody
W misce wymieszać przesianą mąkę z pozostałymi składnikami. Energicznie należy wyrobić ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Uformować kulę, owinąć ją folią i przykryć ciepłą miską.
Składniki na farsz jabłkowy:
- 1 kg dość kwaśnych jabłek
- garść rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 60 g drobnego cukru
- 3 łyżki rumu
- szczypta cynamonu
- sok z połowy cytryny
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na małe kawałki – plastry. Dodać do nich namoczone wcześniej w rumie rodzynki (można dodać razem z rumem) i posiekane orzechy. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Ponadto:
- bułka tarta
- 4 łyżki roztopionego masła
Wyjąć ciasto z folii i rozwałkować je na płóciennej ściereczce (podsypując mąką, jeśli będzie się przyklejało) lub na blacie (ważne, by nie przyklejało się do spodu). Ciasto powinno być prostokątne i bardzo cienkie. Posmarować je roztopionym masłem, posypać bułką tartą (zostawiając wolne brzegi ok. 3 cm) i wyłożyć na to farsz polewając pozostałym roztopionym masłem.
Za pomocą ściereczki trzeba zwinąć strudel w rulon i dokleić brzegi. Strudel jabłkowy przenieść delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztopionym masłem. Piec w 180ºC ok. 35-40 minut do zezłocenia.
Podawać ciepły posypany cukrem pudrem lub z sosem waniliowym albo gałką waniliowych lodów. Można do niego zrobić również budyń waniliowy i każdy kawałek kłaść na łyżce ciepłego jeszcze budyniu waniliowego.
Smacznego!