Sałatka z makaronem i szpinakiem
Sałatka z makaronem i szpinakiem oraz orzeszkami pinii
Szpinak, zwłaszcza świeży, to bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo potasu, żelaza, kwasu foliowego, witaminy C.
Udowodniono, że przeciwdziała on utracie pamięci czy anemii. Wskazany jest też dla osób z nadwagą (jest niskokaloryczny) lub z nadciśnieniem.
Sałatka z makaronem i szpinakiem jest więc bardzo zdrowa, a poza tym bardzo smaczna. Mój T., który twierdzi, że nie lubi szpinaku, zjadł ją z wielkim apetytem (nie wiedząc, czym są zielone liście) twierdząc, że „dobra była ta sałatka! :)”
Orzeszki pinii (orzechy piniowe) to nasiona sosny (Sosna pinia). Są one bogate w zdrowe tłuszcze i magnez. Działają antystresowo, wspomagają pracę mięśni i przemianę materii.
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku (100 g)
- 150-200 g makaronu (np. farfalle)
- 2 plastry sera feta (lub sera z niebieską pleśnią)
- kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- garść orzeszków pinii (można zastąpić nasionami słonecznika lub orzechami włoskimi)
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub dobrej oliwy z oliwek)
Makaron ugotować al dente w dość mocno osolonej wodzie. Odcedzić i przepłukać zimną wodą. Wrzucić do miski.
Orzeszki piniowe zarumienić na suchej patelni (niezbyt długo, gdyż szybko się one mogą zwęglić).
Liście szpinaku bardzo dokładnie wymyć pod bieżącą wodą. Dodać do makaronu.
Pomidory suszone pokroić w paski, ser w kostkę, oba produkty dodać do makaronu i szpinaku. Całość zalać oliwą z zalewy z pomidorów i delikatnie wymieszać. Sałatkę ułożyć na głębokie talerze i posypać orzeszkami piniowymi.
Sałatkę z makaronem i szpinakiem podawać od razu po przyrządzeniu. Dodatkiem może być pieczywo, grzanki.
Smacznego!