Sałatka ze smażonym serem
Sałatka ze smażonym serem camembert i dressingiem
Po ostatnim pobycie w Pradze, ponownie zakochałam się w smażonym serze! Jest to przysmak, który można jeść o różnej porze dnia i z różnymi dodatkami. Czesi podają go z frytkami i sosem tzatziki bądź ze słodką żurawiną. Ja postanowiłam wzbogacić kolacyjną sałatkę o smażony ser. Przyznam szczerze, że nie spodziewałam się aż tak dobrego i zachwycającego efektu. Sałatka ze smażonym serem zrobiła furorę wśród moich najbliższych i już wiem, że będę ją często powielać.
Chrupiące liście sałaty, słodko-kwaśny dressing i ciepły, ciągnący się ser w chrupiącej panierce – niebo w gębie!!
- 4 garście sałaty (rukola, roszponka, lodowa, rzymska, endywia, masłowa…)
- 1 pomidor
- 1 ogórek świeży
- kawałek papryki
- 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- ok. 170 g sera camembert (1 krążek)
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
Warzywa dokłądnie wymyć pod bieżącą wodą. Liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić na półksiężyce, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę pokroić w słupki. Wszystkie warzywa ułożyć na sałacie.
Z sera delikatnie zeskrobać nożem białawą pleśń (dzięki temu panierka lepiej przylgnie do niego). Ser przekroić na pół, każdą połówkę na ćwiartki, a każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół. Dzięki temu uzyskamy 8 sporych kawałków sera. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdy kawałek sera maczać dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej dociskając ją do sera.
Na gorącą patelnię wlać olej i na rozgrzany olej wkładać kawałki sera i smażyć z każdej strony do zarumienienia (olej powinien być gorący, a sera nie trzymać zbyt długo na patelni, aby nie wypłynął spod panierki). Każdy usmażony kawałek odkładać na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbawimy go nadmiaru oleju). Ser ułożyć na warzywach i całość polać dressingiem oraz posypać ziarnami słonecznika.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu winnego lub balsamicznego)
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić go i potrząsać nim do uzyskania jednolitego sosu.
Sałatkę ze smażonym serem podawać od razu po przyrządzeniu. Można do niej podać grzanki lub świeże pieczywo.
Smacznego!