Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem
Danie to może być podane albo na obiad, albo jako przystawka. Ciasto francuskie ze szpinakiem jest fantastycznym pomysłem na imprezkę ze znajomymi. Nie jest zbytnio pracochłonne, a efekt jest powalający.
Polecam użyć do tego dania szpinaku świeżego, ale jeśli nie macie dostępu, można użyć szpinaku mrożonego. Lepszym rozwiązaniem jednak będzie szpinak w liściach zamiast zmielonej papki.
- płat ciasta francuskiego
- szpinak (4-6 garści świeżego lub opakowanie mrożonego)
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- kilka pomidorów suszonych z zalewy
- 1 kulka mozzarelli
- kawałek sera feta lub sera z niebieską pleśnią
- kilka czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oliwy i wrzucić wymyty (lub zamrożony) szpinak. Gdy się skurczy (rozmrozi) dodać przeciśnięty czosnek oraz doprawić solą i pieprzem do smaku (powinien być dość intensywny). Jeśli szpinak jest suchy, można do niego dodać 1-2 łyżki śmietany do zagęszczenia. Zdjąć z ognia, wystudzić. Pomidory wymyć i pokroić w kostkę. Pomidory suszone pokroić w kostkę, oliwki na połówki. Mozzarellę i ser feta również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do wystudzonego szpinaku i wymieszać.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć i przekroić go wzdłuż na pół i każdą część na 3 części, otrzymamy wówczas 6 kwadratów. Na każdym kwadracie pośrodku układać kopiastą łyżkę farszu, po czym wziąć wszystkie cztery rogi kwadratów, skleić je, po czym docisnąć i skleić brzegi ciasta, aby farsz nie wypłynął. Kopertki z farszem układać na papierze do pieczenia, na blaszce. Wierzch posmarować białkiem jajka.
Ciasto francuskie ze szpinakiem wstawić do nagrzanego do 180-190oC piekarnika (termoobieg) i piec je do zarumienienia ok. 20 minut.
Kieszonki z ciasta francuskiego świetnie smakują z sosem czosnkowym. Ale można się też pokusić o inny, smaczny dip.
Smacznego!