Zupa serowa
Zupa serowa z pulpecikami
Miałam ochotę na coś nieco słonego, ale i sycącego. Miałam mięso mielone, więc wymyśliłam, że zrobię zupę serową i dodam do niej to mięso. Kiedyś teściowa robiła podobną zupę, jednak zawierała ona dużą ilość pieczarek (była bardziej pieczarkowo-serowa). Mój T. niestety ich nie znosi, a chciałam, by zjadł z apetytem, jak ja. Postanowiłam pominąć pieczarki całkowicie i wyszła idealna zupa serowa!
Dla wielbicieli zup-kremów polecam zupę serową z cheddarem.
Składniki:
- 250-350 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe, bądź mieszane)
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 1-2 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- ok. 5 cm pora (jasna część)
- 200 g serka topionego (najlepiej śmietankowy)
- 50 g sera pecorino (lub innego podobnego, opcjonalnie)
- kurkuma (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Mięso mielone dokładnie wyrobić dłońmi z bułką tartą i jajkiem oraz dodatkiem przypraw (soli i pieprzu). Do kulek można dodać posiekany kawałek pora. Lepić z mięsa kulki wielkości orzecha włoskiego (większe bądź mniejsze). W garnku zagotować wodę (ok. 1,5 – 2 litry) i na wrzącą wodę wrzucać kuleczki z mięsa mielonego. Zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut.
W tym czasie przygotować warzywa: wszystkie obrać i dokładnie wymyć. Ziemniaki pokroić w kostkę ok. 1,5 cm, marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (część można pokroić w kostkę lub półplasterki), pietruszkę pokroić na mniejsze części (można też zetrzeć kawałek), por posiekać w kosteczkę. Warzywa wrzucić do zupy i gotować ok. 10-15 minut do miękkości.
Po tym czasie do zupy wrzucić serki topione (można je pokroić najpierw na mniejsze kawałki, by się szybciej rozpuściły) oraz starty ser pecorino, zagotować. Zupę serową doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą (nada ładny kolor).
Zupę serową podawać gorącą samą, z pieczywem, grzankami.
Smacznego!