Zupa serowa z cheddarem

zupa serowa z cheddaremZupa serowa z cheddarem i grzankami czosnkowymi

Uwielbiam zupy serowe! Są mocno sycące, ale delikatne i aksamitne w smaku. Ta zupa serowa z cheddarem jest jedną z najlepszych, jakie miałam okazję próbować! Robiłam już zupę serową na serkach topionych z pulpecikami ale ta według mnie jest o niebo lepsza! Jest to bardziej krem serowy, dzięki czemu tak bardzo mi smakuje. Dodatek czosnkowych grzanek wspaniale ją wzbogaca i nadaje cudownego aromatu.zupa serowa z grzankami czosnkowymi

Ser cheddar jest według mnie najlepszy do tej zupy! Doskonale się rozpuszcza i przede wszystkim ma wyśmienity smak!

Składniki:

  • 2 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 średnia marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 300 ml bulionu drobiowego
  • ok. 100 ml mleka (lub śmietanki kremówki – dla nieliczących kalorii)
  • 200 g sera cheddar (lub inny, podobny, wyrazisty w smaku)
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz

zupa serowa z cheddarSer zetrzeć na tarce o sporych oczkach.

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. W sporym rondlu rozgrzać oliwę i poddusić na niej drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty czosnek, po czym dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę; po chwili smażenia zalać wszystko bulionem (na razie nie dawać całego, by zupa serowa z cheddara nie wyszła za rzadka), dodać kurkumę. Gotować ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dolać pozostały bulion.

Do rondla z zupą wlać mleko i wsypać starty ser. Całość podgrzewać do czasu, aż ser się rozpuści. Zupę serową z cheddarem przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki na grzanki czosnkowe:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku

Chleb tostowy pokroić w kostkę o boku ok. 1,5 cm i wrzucić na suchą patelnię, zrumienić je z każdej strony. Dodać na patelnię masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszać, aż grzanki wchłoną tłuszcz i aromat czosnku.

grzanki   grzanki czosnkowe

Zupę serową z cheddarem podawać z ciepłymi grzankami czosnkowymi i np. natką koperku lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makowiec zawijany
Makowiec

Makowiec zawijany Najlepszy tradycyjny makowiec, jaki miałam okazję jeść! Ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne do pracy, elastyczne, a masa makowa...

Zamknij